prawa de morgana i prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

prawa de morgana i prawdopodobienstwo

Post autor: Jozekban »

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 1 - P{[(A \cup B)]}'\\
P{[(A \cup B)]}' = P( A' \cap B')\\
P(A \cup B) = 1- P( A' \cap B')\\
P(A' \cap B) = 1 - P(A \cup B')}\)

Czy jest to poprawne i w ogóle można to tak stosować ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

prawa de morgana i prawdopodobienstwo

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 1 - P{[(A \cup B)']}}\)
Niepoprawne

\(\displaystyle{ P{[(A \cup B)']} = P( A' \cap B')}\)
Poprawne

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 1- P( A' \cap B')}\)
Poprawne

\(\displaystyle{ P(A' \cap B) = 1 - P(A \cup B')}\)
Niepoprawne
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

prawa de morgana i prawdopodobienstwo

Post autor: Jozekban »

Rozumiem, że w ostatnim pozostaje mi nic innego niż:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B) - P(A \cap B)}\)
?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

prawa de morgana i prawdopodobienstwo

Post autor: kerajs »

Tak, powyższe jest poprawne.
Można też:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B \setminus A)}\)
ODPOWIEDZ