Gra - rzucanie monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ketaiwk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 28 mar 2011, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk / Lidzbark

Gra - rzucanie monetą

Post autor: Ketaiwk »

Hej
W książce W. Fellera w pierwszym rozdziale można znaleźć zadanie:
Rzucamy monetą tak długo, aż w dwu kolejnych rzutach powtórzy się ta sama strona. Każdemu z możliwych wyników, wymagającemu \(\displaystyle{ n}\) rzutów, przypisujamy prawdopodobieńśtwo \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}}\). Opisać przestrzeń próbek. Znaleźć prawdopodobieństwo następujących zdarzeń: a. doświadczenie kończy się przed szóstym rzutem, b. potrzebna jest parzysta liczba rzutów.
Moje rozwiązanie - Przestrzeń próbek to dwa ciągi. Pierwszy, gdzie wygrywa orzeł - O i drugi, gdzie wygrywa reszka -R.
OO, ROO, OROO, ROROO, ...
RR, ORR, RORR, ORORR, ...
Przypadek (a), to suma prawdopodobieństw wszystkich ciągów, których długość jest mniejsza niż 6, czyli wszystkie które wypisałem.
\(\displaystyle{ \frac{2}{2^2}+\frac{2}{2^3}+\frac{2}{2^4}+\frac{2}{2^5}=\frac{\frac{1}{2}-\left(\frac{1}{2}\right)^4}{1-\frac{1}{2}}=\frac{7}{8}}\)
W (b) sumuję prawdopodobieństwa ciągów o parzystej długości
\(\displaystyle{ \frac{2}{2^2}+\frac{2}{2^4}+\frac{2}{2^6}+\cdots=\frac{\frac{1}{4}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{2}{3}}\)
Wyniki w książce - a) \(\displaystyle{ \frac{15}{16}}\), b) - \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\).

O ile (b) wydaje się OK, to (a) jest źle (lub jest błąd w książce). Jeżeli uwzględnię ciągi o długości 6, to uzyskam wynik z książki. Gdzie jest błąd?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Gra - rzucanie monetą

Post autor: norwimaj »

Ketaiwk pisze:
\(\displaystyle{ \frac{2}{2^2}+\frac{2}{2^3}+\frac{2}{2^4}+\frac{2}{2^5}=\frac{\frac{1}{2}-\left(\frac{1}{2}\right)^4}{1-\frac{1}{2}}=\frac{7}{8}}\)
To nie jest dobrze obliczone.
Ketaiwk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 28 mar 2011, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk / Lidzbark

Gra - rzucanie monetą

Post autor: Ketaiwk »

Racja.
\(\displaystyle{ \frac{2}{2^2}+\frac{2}{2^3}+\frac{2}{2^4}+\frac{2}{2^5}=\frac{\frac{1}{2}\left(1-\left(\frac{1}{2}\right)^4\right)}{1-\frac{1}{2}}=\frac{15}{16}}\)
Dzięki
ODPOWIEDZ