Listy w skrzynkach
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
Cześć !
Listonosz losowo rozmieszcza \(\displaystyle{ 7}\) listów w \(\displaystyle{ 5}\) różnych skrzynkach na listy. Oblicz prawdopodobieństwo, że w każdej skrzynce znajdzie się przynajmniej jeden list.
Moje rozwiązanie: Wszystkich możliwych rozmieszczeń listów w skrzynkach jest \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 5^7}\)
Zdarzenie sprzyjające. Albo w jednej skrzynce będą \(\displaystyle{ 3}\) listy, a w pozostałych po jednym, albo druga opcja- w dwóch skrzynkach będą po \(\displaystyle{ 2}\) listy, a w pozostałych skrzynkach po jednym liście.
Liczę więc pierwszą sytuację. Wybieram sobie \(\displaystyle{ 3}\) listy z \(\displaystyle{ 7}\) na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów. Każda taka trójka może trafić do jednej z \(\displaystyle{ 5}\) skrzynek. Pozostałe listy wkładam na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Stąd : \(\displaystyle{ \left| A_1\right|= {7 \choose 3} \cdot 5 \cdot 4!}\)
Liczę drugi wariant. Tutaj robię najprawdopodobniej błąd. Wybieram dwa listy z siedmiu na \(\displaystyle{ {7 \choose 2}}\) sposobów i umieszczam je na \(\displaystyle{ 5}\) sposobów. Dalej wybieram kolejne dwa listy z pięciu i mają one tym razem cztery skrzynki do wyboru więc to będzie: \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot 4}\). Kolejne trzy listy wkladam na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów. Stąd: \(\displaystyle{ \left| A_2\right|= {7 \choose 2} \cdot 5 \cdot {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 3!}\)
Wystarczy teraz posumować i mam wynik: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{7 \choose 3} \cdot 5 \cdot 4! +{7 \choose 2} \cdot 5 \cdot {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 3! }{5^7}}\)
Gdzie robię błąd?
Z góry dzięki!-- 2 maja 2014, o 14:51 --Wydaje mi się że w drugiej sytuacji zliczam podwójnie. Jeśli listy ponazywam \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F, G}\) , tutaj używam literki \(\displaystyle{ A}\) ale nie ma ona związku ze zdarzeniem sprzyjającym -lekka kolizja oznaczeń. I jak tak nazwę te listy to według mojego sposobu zliczania sytuacje:
\(\displaystyle{ AB, CD, E, F, G}\)
\(\displaystyle{ CD, AB, E, F, G}\)
są dwiema różnymi. I tak chyba powinno być, co nie?
Listonosz losowo rozmieszcza \(\displaystyle{ 7}\) listów w \(\displaystyle{ 5}\) różnych skrzynkach na listy. Oblicz prawdopodobieństwo, że w każdej skrzynce znajdzie się przynajmniej jeden list.
Moje rozwiązanie: Wszystkich możliwych rozmieszczeń listów w skrzynkach jest \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 5^7}\)
Zdarzenie sprzyjające. Albo w jednej skrzynce będą \(\displaystyle{ 3}\) listy, a w pozostałych po jednym, albo druga opcja- w dwóch skrzynkach będą po \(\displaystyle{ 2}\) listy, a w pozostałych skrzynkach po jednym liście.
Liczę więc pierwszą sytuację. Wybieram sobie \(\displaystyle{ 3}\) listy z \(\displaystyle{ 7}\) na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów. Każda taka trójka może trafić do jednej z \(\displaystyle{ 5}\) skrzynek. Pozostałe listy wkładam na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Stąd : \(\displaystyle{ \left| A_1\right|= {7 \choose 3} \cdot 5 \cdot 4!}\)
Liczę drugi wariant. Tutaj robię najprawdopodobniej błąd. Wybieram dwa listy z siedmiu na \(\displaystyle{ {7 \choose 2}}\) sposobów i umieszczam je na \(\displaystyle{ 5}\) sposobów. Dalej wybieram kolejne dwa listy z pięciu i mają one tym razem cztery skrzynki do wyboru więc to będzie: \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot 4}\). Kolejne trzy listy wkladam na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów. Stąd: \(\displaystyle{ \left| A_2\right|= {7 \choose 2} \cdot 5 \cdot {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 3!}\)
Wystarczy teraz posumować i mam wynik: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{7 \choose 3} \cdot 5 \cdot 4! +{7 \choose 2} \cdot 5 \cdot {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 3! }{5^7}}\)
Gdzie robię błąd?
Z góry dzięki!-- 2 maja 2014, o 14:51 --Wydaje mi się że w drugiej sytuacji zliczam podwójnie. Jeśli listy ponazywam \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F, G}\) , tutaj używam literki \(\displaystyle{ A}\) ale nie ma ona związku ze zdarzeniem sprzyjającym -lekka kolizja oznaczeń. I jak tak nazwę te listy to według mojego sposobu zliczania sytuacje:
\(\displaystyle{ AB, CD, E, F, G}\)
\(\displaystyle{ CD, AB, E, F, G}\)
są dwiema różnymi. I tak chyba powinno być, co nie?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Listy w skrzynkach
wybieram 5 z 7 po to, by zapełnić skrzynki: \(\displaystyle{ {7 \choose 5}}\). teraz je permutuję - \(\displaystyle{ {7 \choose 5}\times 5!}\). teraz dwa warianty: pierwszy - jedną ze skrzynek dopełniam (wybraną na \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\) sposobów) dopełniam dwoma listami; drugi - dwie skrzynki (wybrane na \(\displaystyle{ {5 \choose 2 }}\) sposobów) dopełniam pojedynczo listami, uwzględniając ich kolejność. koniec końców, mam: \(\displaystyle{ {7 \choose 5 } \times 5!\times ({5 \choose 1} + {5 \choose 2}\times 2!)}\) sposobów
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Listy w skrzynkach
leszczu450 pisze:klaustrofob, kompletnie Cię nie rozumiem.
7 listów, 5 skrzynek. wybieram po jednym liście do każdej skrzynki: \(\displaystyle{ {7 \choose 5}\times 5!}\) - ok?
teraz 2 listy muszę rozmieścić w 5 skrzynkach. mogę to zrobić albo pakując je oba do jednej skrzynki (5 możliwości), albo wybieram dwie skrzynki z 5, i wrzucę do nich po jednym liście.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
Nie rozumiem. Jakie zdarzenie tutaj opisujesz? Co do czego wkładasz i w jakiej ilości?klaustrofob pisze: 7 listów, 5 skrzynek. wybieram po jednym liście do każdej skrzynki: \(\displaystyle{ {7 \choose 5}\times 5!}\) - ok?
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Listy w skrzynkach
Z siedmiu listów wybiera pięć, które umieści w skrzynkach na \(\displaystyle{ {7 \choose 5}}\) sposobów. Mając pięć listów możemy je ułożyć w pięciu skrzynkach na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
Mathix, to umieszczamy na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów czy na \(\displaystyle{ {7 \choose 5}}\) sposobów ? Bo Twoja wiadomość jest sprzeczna.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
Mathix, ale o jakim zdarzeniu w ogóle mowa? Bo ja kompletnie nie wiem do czego się odnosicie.-- 2 maja 2014, o 16:49 --
Ja nadal uważam, że tutaj jest coś pokręcone.Mathix pisze:Z siedmiu listów wybiera pięć, które umieści w skrzynkach na \(\displaystyle{ {7 \choose 5}}\) sposobów. Mając pięć listów możemy je ułożyć w pięciu skrzynkach na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Listy w skrzynkach
wybieram jeden list, wkładam go do skrzynki numer 1; wybieram drugi i wkładam do skrzynki nr 2... itd czyli wybrałem 5 listów z 7 - wkładając je tak, zagwarantowałem sobie, że żadna skrzynka nie zostanie pusta. teraz idzie drugi etap.leszczu450 pisze:Ja nadal uważam, że tutaj jest coś pokręcone.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
klaustrofob, ale po co my to tak robimy? Nie możemy wrócić do mojego rozwiązania i sprawdzenia co tam jest źle w tej drugiej sytuacji? Przecież tam jest jakiś błąd. Nigdzie indziej.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Listy w skrzynkach
a robisz błąd? nie widzę, gdzie. bo moje liczenie jest do bani - przepraszam za zamęt
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
klaustrofob, no mówię przecież, że robię błąd w tej drugiej sytuacji gdzie wkładam dwa razy po dwa listy i potem po jednym. : )
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Listy w skrzynkach
przepraszam Cię leszczu45o, ale jeśli robisz błąd i wiesz, w którym miejscu, to czemu go robisz? opisane przez Ciebie sytuacje: AB, CD, E, F, G oraz CD, AB, E, F, G są istotnie różne i powinny być jednak policzone jako osobne? chyba, że w ogóle nie odróżniasz skrzynek, ale wtedy również permutacje odpadają
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Listy w skrzynkach
klaustrofob, wiem gdzie robię błąd bo mam do tego odpowiedź. Nie wiem jednak dlaczego to jest błąd. Dlaczego opisana przeze mnie sytuacja powinna być policzona raz? Takie mam pytanie o : )