Spośród wierzchołków sześciokąta foremnego losujemy 3. Oblicz prawdopodobieństwo, że są one wierzchołkami trójkąta
a) ostrokątnego;
b) prostokątnego;
c) rozwartokątnego;
d) równoramiennego.
miłej pracy:)
prawdopodobienstwo budowy trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
prawdopodobienstwo budowy trojkata
wszystkich zdarzeń jest \(\displaystyle{ {6\choose 3}=20}\)
d) równoramienne mamy wtedy, gdy 3 wierzchołki sa koło siebie - 6 sztuk + 2 równoboczne (co drugi wierzchołek) - razem 8 sztuk
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{8}{20}}\)
c) rozwartokatne są wtedy, gdy 3 wierzchołki leża koło siebie - 6 sztuk
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{6}{20}}\)
b) prostokatne sa wtedy, gdy 2 wierzchołki leżą koło siebie , a trzeci jest od jednego z nich oddalony o 1 - 2*6 sztuk
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{12}{20}}\)
a) ostrokatne sa wtedy, gdy są równoboczne (lub nie sa ani b, ani c) - 2 sztuki
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{20}}\)
d) równoramienne mamy wtedy, gdy 3 wierzchołki sa koło siebie - 6 sztuk + 2 równoboczne (co drugi wierzchołek) - razem 8 sztuk
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{8}{20}}\)
c) rozwartokatne są wtedy, gdy 3 wierzchołki leża koło siebie - 6 sztuk
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{6}{20}}\)
b) prostokatne sa wtedy, gdy 2 wierzchołki leżą koło siebie , a trzeci jest od jednego z nich oddalony o 1 - 2*6 sztuk
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{12}{20}}\)
a) ostrokatne sa wtedy, gdy są równoboczne (lub nie sa ani b, ani c) - 2 sztuki
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{20}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
prawdopodobienstwo budowy trojkata
a probowales chociarz narysowa ? narysuj popatrz sie na to przez chwile zauwarz dla ktorych pnkt jest ostro katny ;d wkoncu to jest tylko szesciakat ;D mozna policzyc to na palcach ;d