Zdarzenia losowe \(\displaystyle{ A, B}\) są zawarte w \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A\cap B')=0,1}\) i \(\displaystyle{ P(B\cap A')=0,2}\) Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A\cap B)\le0,7}\).
chciałbym się zapytać czy takie rozwiązanie jest prawidłowe
\(\displaystyle{ P(A \cap B' )=P(A)-P(A \cap B)=0,1\\
P(A' \cap B)=P(B)-P(A\cap B)=0,2\\
P(A) + P(B) - 2P(A \cap B)=0,3\\
P(A \cup B)=P(A \cap B)+0,3\\
P(A \cup B )\le1\\
P(A \cap B)+0,3\le1\\
P(A \cap B )\le0,7}\)
Własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, o 13:07 przez pyzol, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Po komendzie zrób odstęp, gdyż program czyta to jako inną komendę.
Powód: Po komendzie zrób odstęp, gdyż program czyta to jako inną komendę.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Własności prawdopodobieństwa
Zadanie byłoby prawidłowo rozwiązane o ile byś wszystko ładnie przepisał (również z treścią.)
Można to w sumie zmieścić w jednej linijce. Rysując sobie najpierw digram i zauważając, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A \setminus B)+P(B \setminus A)+P(A \cap B)=0,3+P(A \cap B) \le 1}\)
Można to w sumie zmieścić w jednej linijce. Rysując sobie najpierw digram i zauważając, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A \setminus B)+P(B \setminus A)+P(A \cap B)=0,3+P(A \cap B) \le 1}\)