Gra w kości

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lubso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 kwie 2014, o 08:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

Gra w kości

Post autor: lubso »

W grze w kości gracze turlają pięcioma sześciennymi kostkami do gry, by uzyskać określone układy. W każdej kolejce gracz ma do dyspozycji trzy rzuty kośćmi. Pierwszy rzut odbywa się zawsze wszystkimi pięcioma kościami. Przy następnych dwóch nieobowiązkowych rzutach, gracz może zdecydować, które kości (z już wyrzuconych wcześniej) pozostawi na stole, a pozostałymi wykonuje rzut. Tomek w pierwszym rzucie swojej kolejki wyrzucił wynik: 2, 3, 5, 5, 3. Przed kolejnymi rzutami musi podjąć decyzję, czy będzie dążyć do uzyskania "karety piątek" (tzn. na koniec kolejki na stole będą wyrzucone przynajmniej cztery piątki), czy "małego strita" (tzn. na koniec kolejki na kostkach będą wyrzucone wartości 1, 2, 3, 4, 5).
Która z tych dwóch opcji jest bardziej prawdopodobna?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Gra w kości

Post autor: norwimaj »

Prawdopodobieństwo, że uda się w tej sytuacji uzyskać karetę (pod warunkiem, że grasz strategią optymalną dla uzyskania karety piątek), jest równe \(\displaystyle{ 1-6\cdot\frac16\cdot\left(\frac56\right)^5-\left(\frac56\right)^6}\), bo jest to prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej dwóch piątek w sześciu rzutach.
ODPOWIEDZ