losowanie kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

Witam mam takie pytanie:
mamy 4 kule zielone i 5 czerwonych ,losujemy 3 razy jednocześnie po dwie kule czy więc omega bedzie wynosiła \(\displaystyle{ {9\choose 2}*3}\) ?
oraz jeśli mamy okreslić prawdopodobieństwo wylosowania kul różnego koloru 0 razy to jak to będzie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

Omega (wg mnie) : dziewięć po dwa razy siedem po dwa ....

Sprzyjające : dwie zielone i dwie zielone i dwie czerwone lub ....
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

Dlaczego tak?mozesz mi to wyjaśnić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

Ciągniesz dwie z dziewięciu, potem dwie z siedmiu, potem dwie z pięciu.
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

Sorry nie dodałem najważniejszego że te kule są zwracane za każdym razem
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

No to masz : dziewięć po dwa i dziewięć po dwa ...

Prawdopodobieństwo liczyłbym z przeciwnego : za każdym razem kule różnych kolorów.
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

Czyli omega wyjdzie 108 ? A to prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

(Zielona i czerwona ) - nie jest chyba trudno określić - potem to się w zasadzie powtarza.

[edit] Omega inna - było ,,i" a więc mnożyć.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

losowanie kul

Post autor: leszczu450 »

dawqaz, moc wszystkich zdarzeń jakie mogą zajść to \(\displaystyle{ {9 \choose 2} \cdot {9 \choose 2} \cdot {9 \choose 2} =36 \cdot 36 \cdot 36=46656}\)

Najpierw wybierasz dwie kule z dziewięciu, potem znowu dwie z dziewięciu i na koniec jeszcze raz dwie z dziewięciu.
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

A bo ja to dodawałem nie mnożyłem,swoją drogą nie mogę zrozumieć kiedy się dodaje kiedy mnoży,prawdopodobieństwo według mnie to będą kombinacje \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}+ {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}}\) czy mógłby ktoś powiedziec czy jest poprawnie?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, o 22:42 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

Nie.
Masz mieć (zielona i czerwona) i (zielona i czerwona) i (zielona i czerwona).
dawqaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

losowanie kul

Post autor: dawqaz »

A czyli:
\(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {5 \choose 1}}\) bo wybieram 1 kule z 4 zielonych i jedna z 5 czerwonych, a na końcu od 1 odejmuje to prawdopodobieństwo które mi wyszło, teraz ok?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, o 22:42 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

losowanie kul

Post autor: piasek101 »

wg mnie tak
ODPOWIEDZ