Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych

Post autor: lukasz1143 »

Zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne. Dodatkowo \(\displaystyle{ A \cup B = \Omega}\). Wykazać że \(\displaystyle{ P\left( A\right)=1}\) lub \(\displaystyle{ P\left( B\right) =1}\)

Wiem że \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right) = P\left( A\right) \cdot P\left( B\right)}\)
i też że \(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = P\left( A\right) + P\left ( B\right) - P\left( A \cap B\right)}\)

Ale nie umiem z tego wywnioskować odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 32 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych

Post autor: virtue »

\(\displaystyle{ 1= P\left( A\right) + P\left ( B\right) - P\left( A\right) \cdot P\left( B\right)}\)
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych

Post autor: lukasz1143 »

Ale z tego dalej nie wynika że \(\displaystyle{ P\left( A\right) =1}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych

Post autor: pyzol »

Takie równanko mam:
\(\displaystyle{ 1=a+b-ab\\
1-b=a(1-b)}\)

Dalej musisz wnioski wyciągnąć.
ODPOWIEDZ