Z grupy 8 chłopców i 4 dziewcząt wybrano losowo 5 osob. Jakie jest prawdopodobienstwo ze stosunek liczby dziewcząt do liczby chłopców uległ zwiekszeniu?
Proszę o pomioc w tym zadaniu bo mój wynik nie zgadza sie z odpowiedzia i nie wiem dlaczego...
w odp.14/33
z grupy wybrano 5 osób...
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
z grupy wybrano 5 osób...
Jeśli było by tam "uległ zmniejszeniu" to wynik wychodzi mi taki jak jest w odp.
natomiast jeśli jest "uległ zwiększeniu" to wychodzi mi :
\(\displaystyle{ \frac{19}{33}}\)
natomiast jeśli jest "uległ zwiększeniu" to wychodzi mi :
\(\displaystyle{ \frac{19}{33}}\)
z grupy wybrano 5 osób...
ja mam w tresci zadania "zwiekszeniu"... zreszta przepisałam zadanie dokładnie z ksiazki
wiec gdyby było zwiekszeniu tzn. że liczba dziewczyn musi byc wieksza niz liczba chłopców? czyli w liczniku:
\(\displaystyle{ {8\choose 2}}\)\(\displaystyle{ {4\choose 3}}\)+\(\displaystyle{ {8\choose 1}}\)\(\displaystyle{ {4\choose 4}}\)
a w mianownku \(\displaystyle{ {12\choose 5}}\)
powiedzcie czy w ogole dobrze mysle
wiec gdyby było zwiekszeniu tzn. że liczba dziewczyn musi byc wieksza niz liczba chłopców? czyli w liczniku:
\(\displaystyle{ {8\choose 2}}\)\(\displaystyle{ {4\choose 3}}\)+\(\displaystyle{ {8\choose 1}}\)\(\displaystyle{ {4\choose 4}}\)
a w mianownku \(\displaystyle{ {12\choose 5}}\)
powiedzcie czy w ogole dobrze mysle
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
z grupy wybrano 5 osób...
ja bym powiedział ,ze stosunek musi być większy od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a tak będzie kiedy dziewczyn będzie ,dwie,trzy ,cztery lub pięć.
z grupy wybrano 5 osób...
liczyłam dla 2 , 3, 4 dziewczyn bo dla pieciu to chyba nie mozna bo w grupie jest ich 4, ale i tak mi nie wychodzi jak to policzyc?