prawdopodobieństwo warunkowe
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Cześć !
Czytam w książce, że:
\(\displaystyle{ P(A|B) > P(A) \iff P(B|A) > P(B)}\)
Co można czytać tak: Zajście zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) zwiększa szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) wtedy i tylko wtedy, gdy zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) zwiększają szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ B}\).
Jak to możliwe? ...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czytam w książce, że:
\(\displaystyle{ P(A|B) > P(A) \iff P(B|A) > P(B)}\)
Co można czytać tak: Zajście zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) zwiększa szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) wtedy i tylko wtedy, gdy zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) zwiększają szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ B}\).
Jak to możliwe? ...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Intuicyjnie: skoro zajście B zwiększa szansę na A, to istnieją takie zdarzenia elementarne, które nam zaspokajają jednocześnie i A, i B, więc automatycznie zajście A zwiększa nam szansę na B (gdyż jest możliwe, że trafiło się któreś z tych zdarzeń zaspokajających oba).
Rozpisać to można tak:
Z definicji, \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A|B) \cdot P(B)}\) i jednocześnie (z przemiennności przekroju zbiorów) \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(B|A) \cdot P(A)}\), zatem \(\displaystyle{ P(A|B) \cdot P(B) = P(B|A) \cdot P(A)}\). Jeśli oba prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(A)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)}\) są niezerowe, to tamto równanie jest równoważne \(\displaystyle{ \frac{P(A|B)}{P(A)} = \frac{P(B|A)}{P(B)}}\), z którego natychmiast otrzymujemy zadaną równoważność.
Dowód przy którymś z prawdopodobieństw równym zero pozostawiamy jako ćwiczenie dla czytelnika .
Rozpisać to można tak:
Z definicji, \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A|B) \cdot P(B)}\) i jednocześnie (z przemiennności przekroju zbiorów) \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(B|A) \cdot P(A)}\), zatem \(\displaystyle{ P(A|B) \cdot P(B) = P(B|A) \cdot P(A)}\). Jeśli oba prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(A)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)}\) są niezerowe, to tamto równanie jest równoważne \(\displaystyle{ \frac{P(A|B)}{P(A)} = \frac{P(B|A)}{P(B)}}\), z którego natychmiast otrzymujemy zadaną równoważność.
Dowód przy którymś z prawdopodobieństw równym zero pozostawiamy jako ćwiczenie dla czytelnika .
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Althorion, to, że z definicji to wychodzi jest dla mnie jasne : ) Przemienność części wspólnej zbiorów tutaj działa. Ale ja mam inny problem. Nie mogę tego intuicyjnie załapać. Nie potrafię sobie nawet w głowie jakiegoś przykładu znaleźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
A-Rośliny urosną
B-będzie podlewana
Roślina ma większe szanse urośnięcia jeśli zostanie podlana. Stąd można wyrozumować,że jeżeli roślina urosła, to znaczy ,że możemy podejrzewać,że była podlewana.
B-będzie podlewana
Roślina ma większe szanse urośnięcia jeśli zostanie podlana. Stąd można wyrozumować,że jeżeli roślina urosła, to znaczy ,że możemy podejrzewać,że była podlewana.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Kartezjusz, w ogóle to do mnie nie przemawia... Wręcz widzę to w drugą stronę.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Możemy podejrzewać? Ja tego nie czuje.Kartezjusz pisze: Stąd można wyrozumować,że jeżeli roślina urosła, to znaczy ,że możemy podejrzewać,że była podlewana.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Tak. możemy podejrzewać, bo to prawdopodobieństwo.
Przeanalizuj sobie zdarzenia także
A-Jest ciemno
B-jest noc
Przeanalizuj sobie zdarzenia także
A-Jest ciemno
B-jest noc
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Egzamin polega na tym, że odpowiadasz na jedno wylosowane pytanie. Pytań jest 4, z czego 2 z prawdopodobienstwa i 2 ze statystyki. Znasz odpowiedzi na oba pytania z p-stwa i na jedno pytanie ze statystyki.
A- zdałes egzamin, B- wylosowałes pytanie z p-stwa
Licz...
A- zdałes egzamin, B- wylosowałes pytanie z p-stwa
Licz...
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
a4karo, o ile jestem w stanie zrozumieć zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) pod warunkiem \(\displaystyle{ B}\), to kompletnie nie wiem jak nawet przeczytać, ze zdarzenie \(\displaystyle{ B}\) zajdzie pod warunkiem zdarzenia \(\displaystyle{ A}\). \(\displaystyle{ P(B|A)}\) - prawdopodobieństwo wylosowania pytań z p-stwa pod warunkiem że zdałem egzamin? Przecież to nie ma sensu...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
A niby dlaczego nie? Zdałes egzamin o ile wylosowałes jedno z TRZECH pytań, na które znałęs odpowiedz. Szansa na to, ze było to pytanie z prawdopodobienstwa wynosi zatem 2/3.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
leszczu450 pisze: Co można czytać tak: Zajście zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) zwiększa szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) wtedy i tylko wtedy, gdy zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) zwiększają szanse zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ B}\).
Więc czytam to tak jak tutaj jest napisane:
Zajście zdarzenia, że wylosowałem pytania z p-stwa zwiększa mi szanse zajścia zdarzenia, ze zdam egzamin. Jasne!
W drugą stronę:
Zajście zdarzenia, że zdam egzamin zwiększy mi szanse wylosowania pytań z p-stwa ?!
Po co mam losować pytania, skoro już zdałem egzamin?-- 25 kwi 2014, o 23:14 --Przecież tutaj się czas nie zgadza. Najpierw losuje, potem zdaję bądź nie zdaje egzaminu. Więc jaki jest sens rozpatrywać warunek- zdanie egzaminu ?
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Zdaje się, że ma sens. Mogłeś przecież przekupić szanowną komisję bombonierką z alkoholem, co gwarantowałoby Ci zdanie egzaminu. W takim układzie jest sens pytać o szanse wylosowania pytania z p-ństwa pod warunkiem, że egzamin będzie zdany. W tym przypadku zdarzenia powinny być formułowane przed dokonywaniem doświadczenia czyli używając czasu przyszłego Wtedy wydaje mi się, że będzie tak:
\(\displaystyle{ A}\) - zd. pol. na tym, że zdamy egzamin
\(\displaystyle{ B}\) - zd. pol. na tym, że wylosujemy pytanie z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(A|B) = 1}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{2}}\)
W takim razie \(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2} \cdot 1 + \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} = \frac{3}{4}}\), więc \(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{3} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ A}\) - zd. pol. na tym, że zdamy egzamin
\(\displaystyle{ B}\) - zd. pol. na tym, że wylosujemy pytanie z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(A|B) = 1}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{2}}\)
W takim razie \(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2} \cdot 1 + \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} = \frac{3}{4}}\), więc \(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{3} = \frac{2}{3}}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
porucznik, policzyć to umiem. Jednak dalej mnie to nie przekonuje intuicyjnie. Mówienie o tym, ze przekupiłem komisję też zdaje się dziwne. Przecież takim tokiem rozumowanie to ja wszystko mogę sobie udowodnić. Nadal więc nie rozumiem co oznacza : zdarzenie, że wylosuję pytanie z p-stwa pod warunkiem, że zdam egzamin.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Mam wrażenie, że w nierówności w połączeniu się z zależnością zdarzeń wypatrujesz zależności typu 'przyczyna-skutek' tudzież następstwa zdarzeń, którego prawdopodobieństwo nie opisuje.