między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
Cześć !
Zadanie jest takie:
Mam \(\displaystyle{ 10}\) liczb. Od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 9}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że między zerem, a jedynką znajdują się dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) cyfry.
Według mnie wynik to \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 5 \cdot 8!}{10!}}\). Czy to jest dobry wynik?
Zadanie jest takie:
Mam \(\displaystyle{ 10}\) liczb. Od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 9}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że między zerem, a jedynką znajdują się dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) cyfry.
Według mnie wynik to \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 5 \cdot 8!}{10!}}\). Czy to jest dobry wynik?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
kerajs, no jak to? Wszystkich możliwych ułożeń jest \(\displaystyle{ 10!}\) .
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
Cyfry \(\displaystyle{ 0, \ldots 9}\) losowo ustawiamy w ciąg. Jakie jest p-stwo, że między zerem, a jedynką znajdują się dokładnie cztery cyfry?
Sorry za zamieszanie z poleceniem : )
Sorry za zamieszanie z poleceniem : )
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
Według mnie to będzie tak:
Ustawiamy ciąg np. \(\displaystyle{ 093451}\). Ten ciąg możemy ułożyć na 5 sposobów. Liczby pomiędzy 0, a 1 możemy wybrać na \(\displaystyle{ {8\choose4}}\) sposobów, przy czym mogą być one w różnej kolejności. Liczby poza 0 i 1 można ustawić na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Dodatkowo 0 i 1 mogą stać na odwrotnych miejscach. Mamy ostatecznie:
\(\displaystyle{ |A|=2\cdot5\cdot{8\choose4}\cdot4!\cdot4!=2\cdot5\cdot8! \\ |\Omega|=10!}\)
Ustawiamy ciąg np. \(\displaystyle{ 093451}\). Ten ciąg możemy ułożyć na 5 sposobów. Liczby pomiędzy 0, a 1 możemy wybrać na \(\displaystyle{ {8\choose4}}\) sposobów, przy czym mogą być one w różnej kolejności. Liczby poza 0 i 1 można ustawić na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Dodatkowo 0 i 1 mogą stać na odwrotnych miejscach. Mamy ostatecznie:
\(\displaystyle{ |A|=2\cdot5\cdot{8\choose4}\cdot4!\cdot4!=2\cdot5\cdot8! \\ |\Omega|=10!}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, o 22:00 przez Mathix, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
A nie mogę tego zrobić tak:
Wszystkie możliwe opcje to:
0 - - - - 1 - - - -
- 0 - - - - 1 - - -
- - 0 - - - - 1 - -
- - - 0 - - - - 1 -
- - - - 0 - - - - 1
Jest więc \(\displaystyle{ 5}\) opcji. Teraz wszędzie mogę zamienić zero i jedynkę miejscami. Mam więc \(\displaystyle{ 2 \cdot 5}\) opcji. A w te osiem wolnych miejsc mogę włożyć cyfry na \(\displaystyle{ 8!}\) sposobów. Stąd prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 5 \cdot 8!}{10!}}\).
Wszystkie możliwe opcje to:
0 - - - - 1 - - - -
- 0 - - - - 1 - - -
- - 0 - - - - 1 - -
- - - 0 - - - - 1 -
- - - - 0 - - - - 1
Jest więc \(\displaystyle{ 5}\) opcji. Teraz wszędzie mogę zamienić zero i jedynkę miejscami. Mam więc \(\displaystyle{ 2 \cdot 5}\) opcji. A w te osiem wolnych miejsc mogę włożyć cyfry na \(\displaystyle{ 8!}\) sposobów. Stąd prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 5 \cdot 8!}{10!}}\).
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
Racja, zagapiłem się i przy przesunięciu ciągów zgubiłem jeden przypadek.
Poprawiłem.
Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, o 22:01 przez Mathix, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
między 0, a 1 są dokładnie 4 cyfry
kropka+, a w książce odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 5 \cdot 7!}{10!}}\). Błąd ?