To moje pierwsze zadanie tego typu.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia "dziesiąty sukces uzyskano w 30 doświadczeniu" w schemacie 100 niezależnych doświadczeń z prawdopodobieństwem sukcesu: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ {30 \choose 10} \left( \frac{1}{3}\right) ^{10}\left( 1-\frac13\right)^{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30!}{10! \cdot 20!} \left( \frac{1}{3}\right) ^{10}\left( \frac23\right)^{20}}\)
Na tą chwilę jes w porządku?
Jeśli tak to jak to rozłożyć na normalne liczby? Czy jest jakiś sposób czy poprostu muszę to obliczyć?
Znaczy obliczyć potęge dużej liczby.
Czy tutaj ma znaczenie że było 100 doświadczeń?
Czy trzeba jakoś to ująć?
schemat bernouliego
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
schemat bernouliego
Ostatnio zmieniony 3 maja 2014, o 13:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
schemat bernouliego
To nie jest dokładnie to, o co chodzi. To jest prawdopodobieństwo zdarzenia: "w trzydziestu pierwszych próbach uzyskano dokładnie dziesięć sukcesów". Na przykład dziesiąty sukces mógł nastąpić już w dziesiątej próbie.lightinside pisze: \(\displaystyle{ {30 \choose 10} \frac{1}{3}^{10}\left( 1-\frac13\right)^{20}}\)
Nie ma znaczenia.lightinside pisze: Czy tutaj ma znaczenie że było 100 doświadczeń?
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
schemat bernouliego
W takim razie to będzie tak :
\(\displaystyle{ {29\choose9}\cdot \left(\frac{1}{3}\right)^{9}\cdot \left(\frac{2}{3}\right)^{20}\cdot \left(\frac{1}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ {29\choose9}\cdot \left(\frac{1}{3}\right)^{9}\cdot \left(\frac{2}{3}\right)^{20}\cdot \left(\frac{1}{3}\right)}\)
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
schemat bernouliego
Czyli z \(\displaystyle{ 29}\) wybieramy \(\displaystyle{ 9}\) udanych doświadczeń.
Mają one prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) Mogą one być wybrane między sobą na 9 sposobów \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{3}\right) ^9}\). Do tego dodajemy nieudane \(\displaystyle{ 20}\) czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3}\right) ^{20}}\) i ta nasza dziesiąta próba \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
Tak?
Mają one prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) Mogą one być wybrane między sobą na 9 sposobów \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{3}\right) ^9}\). Do tego dodajemy nieudane \(\displaystyle{ 20}\) czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3}\right) ^{20}}\) i ta nasza dziesiąta próba \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
Tak?
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
schemat bernouliego
A zastosawnie schematu bernuliego dla \(\displaystyle{ 29}\) zdarzeń i dla \(\displaystyle{ 9}\) sukcesów a następnie dodanie \(\displaystyle{ \frac 1 3}\) ? Znaczy mnożenie...