prawdopodobieństwo geometryczne
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Cześć!
W koło wpisany jest kwadrat. Na koło rzucono losowo i niezależnie od siebie dwa punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszy z nich znajdzie się w kwadracie, a drugi w górnym odcinku koła?
Nie wiem co oznacza górny odcinek koła. To po prostu to wszystko co znajduje się nad poziomo poprowadzoną średnicą ?
W koło wpisany jest kwadrat. Na koło rzucono losowo i niezależnie od siebie dwa punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszy z nich znajdzie się w kwadracie, a drugi w górnym odcinku koła?
Nie wiem co oznacza górny odcinek koła. To po prostu to wszystko co znajduje się nad poziomo poprowadzoną średnicą ?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Też bym tak zgadywał.leszczu450 pisze:Nie wiem co oznacza górny odcinek koła. To po prostu to wszystko co znajduje się nad poziomo poprowadzoną średnicą ?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Pole koła \(\displaystyle{ \pi r^2}\)
Pole kwadratu \(\displaystyle{ 2r^2}\)
Pole odcinka koła \(\displaystyle{ \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4}}\)
I w takiej sytuacji nie wiem czy prawdopodobieństwo to będzie \(\displaystyle{ \frac{2r^2 + \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{2r^2 \cdot \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\). Mają zachodzisz dwa warunki jednocześnie więc jakoś bardziej przekonuje mnie mnożenie. Ale głowy za to bym nie dał.
Pole kwadratu \(\displaystyle{ 2r^2}\)
Pole odcinka koła \(\displaystyle{ \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4}}\)
I w takiej sytuacji nie wiem czy prawdopodobieństwo to będzie \(\displaystyle{ \frac{2r^2 + \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{2r^2 \cdot \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\). Mają zachodzisz dwa warunki jednocześnie więc jakoś bardziej przekonuje mnie mnożenie. Ale głowy za to bym nie dał.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Potrzebujesz do szczęścia zajścia dwóch zdarzeń niezależnych: tego że pierwszy punkt trafi w kwadrat oraz tego, że drugi punkt trafi w odcinek. Zatem prawdopodobieństwo zajścia tych dwóch zdarzeń na raz jest równe iloczynowi ich prawdopodobieństw (zasada mnożenia), jako że \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B|A) = P(A) \cdot P(B)}\), gdyż \(\displaystyle{ P(B|A) = P(B)}\) (zdarzenia są niezależne).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Althorion, super ! A mogłem od razu skorzystać z tego, że zdarzenia są rozłączne więc, \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right) =P\left( A\right) \cdot P\left( B\right)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Ani to, ani to. Powinieneś pomnożyć prawdopodobieństwa, więc najpewniej wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{2r^2 \cdot \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\left(\pi r^2\right)^2}}\)leszczu450 pisze: I w takiej sytuacji nie wiem czy prawdopodobieństwo to będzie \(\displaystyle{ \frac{2r^2 + \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{2r^2 \cdot \frac{\pi r^2 - 2r^2}{4} }{\pi r^2}}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
norwimaj, dzięki : )
A gdyby zadanie lekko zmodyfikować. Pierwszy punkt ma trafić do kwadratu, a drugi do prawej górnej ćwiartki koła.
To wówczas \(\displaystyle{ A}\)- pierwszy punkt trafił w kwadrat
Stąd \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2r^2}{\pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ B}\)- drugi punkt trafił w ćwiatkę.
Stąd \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{4}}\)
Więc \(\displaystyle{ P(A \cap B)= P(A) \cdot P(B \setminus A)}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A)= \frac{ \frac{\pi r^2}{4} - \frac{r^2}{2} }{\pi r^2}}\)
Stąd : \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{2r^2}{\pi r^2} \cdot \frac{ \frac{\pi r^2}{4} - \frac{r^2}{2} }{\pi r^2}}\)
Czy to jest dobre rozumowanie ?
A gdyby zadanie lekko zmodyfikować. Pierwszy punkt ma trafić do kwadratu, a drugi do prawej górnej ćwiartki koła.
To wówczas \(\displaystyle{ A}\)- pierwszy punkt trafił w kwadrat
Stąd \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2r^2}{\pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ B}\)- drugi punkt trafił w ćwiatkę.
Stąd \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{4}}\)
Więc \(\displaystyle{ P(A \cap B)= P(A) \cdot P(B \setminus A)}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A)= \frac{ \frac{\pi r^2}{4} - \frac{r^2}{2} }{\pi r^2}}\)
Stąd : \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{2r^2}{\pi r^2} \cdot \frac{ \frac{\pi r^2}{4} - \frac{r^2}{2} }{\pi r^2}}\)
Czy to jest dobre rozumowanie ?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
kropka+, no to dlaczego Althorion, pisał o tym \(\displaystyle{ P(B \setminus A)}\) ?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
kropka+, no ale w pierwszej wersji zadania, rzeczywiście pole kwadratu w ogóle nie pokrywało się z polem górnego odcinka. Ale tutaj już się pokrywa. Chyba nadal czegoś nie rozumiem.-- 24 kwi 2014, o 11:41 --Chyba mylę słowo niezależne i rozłączne . Tutaj zdarzenia są niezależne, ale nie są rozłączne.