wybór kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

wybór kart

Post autor: lightinside »

Jakie jest prawdopodobie«stwo, że w dobrze potasowanej (każda permutacja jednakowo prawdopodobna)
talii (52 karty) wszystkie 4 asy s¡siaduj¡ ze sob¡ (tzn. nie s¡ rozdzielone innymi kartami)
to będzie tak?
\(\displaystyle{ \Omega =52! |A|=4! \cdot 48!}\)

Czy trzeba wykorzystać wzór neewtona?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

wybór kart

Post autor: mortan517 »

A czemu \(\displaystyle{ 48!}\) ? Możemy umieścić te karty na \(\displaystyle{ 49}\) miejscach i mogą się między sobą zamieniać.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

wybór kart

Post autor: Andreas »

Mamy 4 asy i 48 pozostałych kart. Jeśli potraktujemy te 4 asy jako jedną kartę to pozycję w talii dla nich możemy wybrać na \(\displaystyle{ {49 \choose 1}}\) sposobów. Pozostałe karty możemy ułożyć na 48! sposobów, a asy między sobą możemy ułożyć na 4! sposobów, co daje:
\(\displaystyle{ |A|={49 \choose 1} \cdot 48! \cdot 4! = 4! \cdot 49!}\)
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

wybór kart

Post autor: lightinside »

Dlaczego właściwie na 49 miejscach?

Moja logika była następująca:

Wybieram miejsca dla asów \(\displaystyle{ 4!}\) jest to zdarzenie rozłączne względem pozostałych kart \(\displaystyle{ 48}\) które asami nie są.

te \(\displaystyle{ 48}\) kart wybieram na \(\displaystyle{ 48!}\) sposobów.

Ze względu na zdarzenia rozłączne mnoże oba zdarzenia i zdarzenie |B| Polegające na zaistnieniu zdarzenia A i na tym że jest 48 innych kart po serii asów.

\(\displaystyle{ |B|= 4! \cdot 48!}\)

Możecie mi wskazać mój błąd tu? Gdzie źle myśle
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

wybór kart

Post autor: Kacperdev »

Na 49 miejscach bo te 4 asy traktujemy jako jedno. Czyli możemy je wkładać pomiedzy reszte kart i uwage(!) na początku, dlatego trzeba dodać 1.

Masz 3 drzewka i pomiedzy każdym drzewkiem oraz na początku i na końcu chcesz mieć kwiatek.

k - kwiatek
d -drzewko

k d k d k d k

Rozumiesz?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

wybór kart

Post autor: mortan517 »

Jak masz \(\displaystyle{ 4}\) karty umieścić w \(\displaystyle{ 6}\) miejscach to jest dwie czy trzy możliwości?
Tak samo jest tu, traktujesz te \(\displaystyle{ 4}\) karty jako jedną i one mogą stać na \(\displaystyle{ 52-4+1=49}\) miejscach, ale mogą się między sobą zamieniać więc dodatkowo \(\displaystyle{ 4!}\) i pozostałe karty też mogą się zamieniać, więc \(\displaystyle{ 48!}\).

\(\displaystyle{ 49 \cdot 4! \cdot 48! = 4! 49!}\)
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

wybór kart

Post autor: Andreas »

lightinside pisze:Dlaczego właściwie na 49 miejscach?
Jak tego nie widzisz to narysuj sobie 52 kratki, i miejsca w którym są asy.
Pierwsza możliwość to pozycje 1,2,3,4; druga: 2,3,4,5... a ostatnia 52,51,50,49. Pozycja pierwszego asa wyznacza liczbę możliwości ich ułożeń.
lightinside pisze:Możecie mi wskazać mój błąd tu? Gdzie źle myśle
Permutujesz tylko karty między sobą, a nie wybierasz miejsca dla asów.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

wybór kart

Post autor: lightinside »

Dobrze, rozumiem że moje całe podejście było błędne i w takich sytuacjach poprostu traktuje tą serię elementów jako jeden a potem dodaje możliwość różnych pozycji tych elementów, między sobą.


Przykładowo gdybym miała umieścić 4 asy na początku potem 4 damy potem resztę to będzie tak?:
\(\displaystyle{ {49 \choose 1} \cdot {46 \choose 1} \cdot 45! \cdot 4! \cdot 4!}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

wybór kart

Post autor: Kacperdev »

Rozumiem, że teraz modyfikujesz zadnie. Oprócz asów, również damy mają by razem.

Biorę 4 asy i 4 damy w 2 oddzielne paczuszki i wrzucam je do 2 z 45 przegródek miedzy resztą kart. Muszę jednak dodać 45 sytuacji, bo może się zdarzyć że będą w jednej przegródce i pomnożyć wszystko razy dwa... bo mogą siedzieć odwrotnie w przegródkach.

Poźniej już jasne: permutujemy resztę kart oraz te dwie paczuszki.

\(\displaystyle{ \left( {45 \choose 2} + 45 \right)\cdot 2 \cdot 44! \cdot 4! \cdot 4!}\)

Nie do końca jestem zadowolny ze swojej metody, jednak w Twojej nie jestem przekonany co do konsekwencji. Początkowo damy traktujesz jako rozrzucony zbiór kart by w następnym symbolu Newtona traktować już je jako jeden plik. Poza tym czemu permutujesz aż 45 kart?
ODPOWIEDZ