Dane P(A), P(B/A) itd. Obliczyć P(B)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mikesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Dane P(A), P(B/A) itd. Obliczyć P(B)

Post autor: Mikesz »

Witam

Mając dane \(\displaystyle{ P(A) = 0,9 \ P(B/A') = 0,75 \ P(B/A)= 0,95}\) oblicz \(\displaystyle{ P(B)}\).

Dziękuje i pozdrawiam.


[Myślę, że łamigłówki nie były dobrym działem, a rachunek zbiorów nie był odpowiednim tematem - Tristan]
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 13:13 przez Mikesz, łącznie zmieniany 1 raz.
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Dane P(A), P(B/A) itd. Obliczyć P(B)

Post autor: mgd »

\(\displaystyle{ P(B)=P(B\cap A)+P(B\cap A')\\
P(A')=1-P(A)\\
P(B\cap A)=P(B|A)P(A)\\
P(B\cap A')=P(B|A')P(A').}\)
ODPOWIEDZ