Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Post autor: Gohan »

139) Cecha \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład dwumianowy \(\displaystyle{ (n, p)}\), \(\displaystyle{ n = 100}\) , \(\displaystyle{ p = 0,5}\). Stąd w przybliżeniu \(\displaystyle{ P(X<= 55)}\)

Czyli nasze \(\displaystyle{ k = 55 , 54 ,53 ,... , 1 , 0}\)
Jak to obliczyć ?
miodzio1988

Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Post autor: miodzio1988 »

Jak możemy rozkład dwumianowy przybliżać?
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Post autor: Gohan »

Nie wiem , taka jest treść zadania , zapewne trzeba użyć rozkład Poissona, ale dalej nie wiem jak , tu coś są za kosmiczne liczby .
miodzio1988

Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Post autor: miodzio1988 »

Przybliż rozkladem normalnym np
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Rozkład dwumianowy , problem z dużym "k"

Post autor: Gohan »

\(\displaystyle{ N(50,5)}\) \(\displaystyle{ X<1}\) , Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ