Zadanie z prawd..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fudi_84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 sty 2005, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Zadanie z prawd..

Post autor: fudi_84 »

100 studentów pierwszego roku informatyki przystąpiło do egzaminów z matematyki i mikroekonomii . po egzaminach okazało się , że 20 studentów nie zdało tylko matematyki , 10 nie zdało tylko mikroekonomii, a 40 nie zdało obu egzaminów . Jakie jest prawdopodobieństwo , że losowo wybrany student:
a) zdał oba egzaminy
b)zdał tylko matematyke
c) zdał conajmniej 1 z egzaminów

Z góry dzięki
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Zadanie z prawd..

Post autor: tarnoś »

Studentow jest w sumie 100

a) oba egzaminy zdało: 100 - 20 - 10 - 40 = 30

Czyli prawdop jest: 30/100 = 3/10

b) tylko matme zdalo: 100 - 40 - 20 = 40

Czyli prawop jest: 40/100 = 2/5

c) co najmniej jeden zdalo: 100 - 40 = 60

Czyli prawdop jest: 60/100 = 3/5

Ciężko mi uwierzyć że masz z takim zadaniem problem...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Zadanie z prawd..

Post autor: Tomasz Rużycki »

Staraj się pisać troszkę konkretniejsze tematy...

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Zadanie z prawd..

Post autor: Yavien »

A nawet nie tyle sie staraj, co pisz je koniecznie konkretniej
Na razie blokuję, chowam odpowiedź tarnosia, oczekuję poprawienia tematu. W razie problemów proszę o skontaktowanie się ze mną na PW lub gg.
Zablokowany