3 kule białe, 5 czarnych - dajemy/bierzemy jedną i losujem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
_fi_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 maja 2007, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

3 kule białe, 5 czarnych - dajemy/bierzemy jedną i losujem

Post autor: _fi_ »

W pudełku są trzy kule białe i pięć kul czarnych. Do pudełka można albo dołożyć jedną kulę białą albo usunąć z niego jedną kulę czarną, a następnie wylosować z tego pudełka jedną kulę.
W którym z tych przypadków wylosowanie kuli białej jest bardziej prawdopodobne?
Wykonaj odpowiednie obliczenia.

_________________
Proszę o rozwiązanie bądź udzielenie wskazówek.
Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 15:10 przez _fi_, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

3 kule białe, 5 czarnych - dajemy/bierzemy jedną i losujem

Post autor: wb »

Dokładamy białą:
\(\displaystyle{ p(A)=\frac{4}{9}}\)

Ujmujemy czarną:
\(\displaystyle{ p(B)=\frac{3}{7}}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{9}=\frac{28}{63} \\ \frac{3}{7}=\frac{27}{63} \\ p(A)>p(B)}\)
ODPOWIEDZ