Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\)ma gęstość postaci \(\displaystyle{ f(x)=ax}\) w przedziale\(\displaystyle{ (1, 9)}\). Zatem a =
Dalej tego nie rozumiem , oglądałem Etrapeza , i wynika z tego ,żę :
\(\displaystyle{ \int_{1}^{9}ax dx=1,}\)
czyli :
\(\displaystyle{ \int_{1}^{9}[...] dx=1,}\)
\(\displaystyle{ [...]|_{1}^{9}=[...]-[...]}\)
Dalej nie wiem jak to liczyć
zmienna losowa gęstości w pedziale, znajdz a
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
zmienna losowa gęstości w pedziale, znajdz a
Mamy zatem
\(\displaystyle{ \int\limits_1^9axdx=\frac{ax^2}{2}\Big|_1^9=\frac{81a}{2}-\frac{a}{2}=40a}\)
Korzystając z warunku dostajemy
\(\displaystyle{ 40a=1\Rightarrow a=\frac{1}{40}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_1^9axdx=\frac{ax^2}{2}\Big|_1^9=\frac{81a}{2}-\frac{a}{2}=40a}\)
Korzystając z warunku dostajemy
\(\displaystyle{ 40a=1\Rightarrow a=\frac{1}{40}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
zmienna losowa gęstości w pedziale, znajdz a
I takiego wytłumaczenia brakuje w internecie ! Dzięki .