Mam zadanie o treści.
Kodowa informacja składa się z siedmiu impulsów postaci A,B,C odpowiednio w ilościach: 4,2,1. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że dwoma pierwszymi impulsami będą A, C.
Moje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \frac{4}{7} \cdot \frac{1}{6}}\)
w zbiorze zadań jest jednak odpowiedź :
\(\displaystyle{ \frac{2}{7} \cdot \frac{1}{6}}\)
Czy błąd jest mój czy z odpowiedzi ze zbioru. Jak mój to dlaczego?
Prawdopodobieństwo odebrania sygnału
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Prawdopodobieństwo odebrania sygnału
Ilość możliwych ustawień
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = \frac{7!}{4!2!}}\)
Permutacja 7 elementów , ale A powtarza się 4 razy , a C 2razy
W - impulsy A i C są na początku
\(\displaystyle{ \left|W \right| =2 \cdot \frac{5!}{3!}}\)
2 przed iloczynem to ilość możliwych impulsów na początku sygnału ( AC , CA )
Za znakiem iloczynu masz permutacje 5 elementów , w tym 3 impulsów A.
Z prawdopodobieństwem pewnie sobie już poradzisz.
Ps. W \(\displaystyle{ \left| \right|}\) są moce zawartych tam zbiorów (sorry nie wiem jaki powinien być właściwy kod do dwóch kresek mad liczbą )
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = \frac{7!}{4!2!}}\)
Permutacja 7 elementów , ale A powtarza się 4 razy , a C 2razy
W - impulsy A i C są na początku
\(\displaystyle{ \left|W \right| =2 \cdot \frac{5!}{3!}}\)
2 przed iloczynem to ilość możliwych impulsów na początku sygnału ( AC , CA )
Za znakiem iloczynu masz permutacje 5 elementów , w tym 3 impulsów A.
Z prawdopodobieństwem pewnie sobie już poradzisz.
Ps. W \(\displaystyle{ \left| \right|}\) są moce zawartych tam zbiorów (sorry nie wiem jaki powinien być właściwy kod do dwóch kresek mad liczbą )