1. Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(B \cap A')}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A' \cap B') = 0,2}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A-B)}\).
2. Wykaż, że gdy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(B')= \frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \le P(A \cup B) \le \frac{5}{6}}\).
Działania na zbiorach
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Działania na zbiorach
1.Narysuj sobie zbiory A i B . Cała kartka (albo wydzielony prostokąt je zawierające) to \(\displaystyle{ \Omega}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\left( A \cap B\right) +\left( A' \cap B\right) +\left( A \cap B'\right) +\left( A' \cap B'\right)}\)
Dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \Omega}\) masz
\(\displaystyle{ 1=P\left( A \cap B\right) +P\left( A' \cap B\right) +P\left( A \cap B'\right) +P\left( A' \cap B'\right)}\)
Oblicz teraz brakujące Ci prawdopodobieństwo
2\(\displaystyle{ P\left(A \subset B \right) \le P\left(A \cup B \right) \le P\left(A \right)+P\left( B \right)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\left( A \cap B\right) +\left( A' \cap B\right) +\left( A \cap B'\right) +\left( A' \cap B'\right)}\)
Dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \Omega}\) masz
\(\displaystyle{ 1=P\left( A \cap B\right) +P\left( A' \cap B\right) +P\left( A \cap B'\right) +P\left( A' \cap B'\right)}\)
Oblicz teraz brakujące Ci prawdopodobieństwo
2\(\displaystyle{ P\left(A \subset B \right) \le P\left(A \cup B \right) \le P\left(A \right)+P\left( B \right)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Działania na zbiorach
Suma zbiorów mieści się między sytuacją gdy jeden zbiór zawiera się w drugim (tu \(\displaystyle{ A}\) zawiera się w \(\displaystyle{ B}\) bo jest mniejszy) a sytuacją gdy oba zbiory są rozłączne.
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right)= P\left( A \right)+P\left( B\right)-P\left( A \cap B\right)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ 0 \le P\left( A \cap B\right) \le P\left(\mbox{mniejszy ze zbiorów}(A,B)\right)}\)
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right)= P\left( A \right)+P\left( B\right)-P\left( A \cap B\right)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ 0 \le P\left( A \cap B\right) \le P\left(\mbox{mniejszy ze zbiorów}(A,B)\right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2014, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.