prosze o wsparcie!!w poniedziałek matura!!jak rozwiazac zadanie: Rzucamy 20 razy dwiema monetami.Oblicz prawdiopodobieństwo, ze
A)co najmniej raz na monetach będzie orzeł z reszką
B)co najmniej raz na przynajmniej jednej monecie będzie orzeł
schemat Bernuoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
schemat Bernuoulliego
jezeli dobrze rozumiem to tak sa 3 uklady pierwszy 2 reszki potem 2 orly oraz reszka orzel.
rzucamy dwadziescia razy i jak gdyby wsadzamy to do poszczegolnej "szufladki"
czyli omega to nic innego jak \(\displaystyle{ 20^{3}}\) potem tak jak powiedzial rogal przechodze na zdarzenia przeciwne i mam w tym momencie tylko 2 "szufladki" do wyboru czyli ostateczny wynik to
\(\displaystyle{ 1-\frac{2^{20}}{3^{20}}=\frac{19}{20}}\) chociarz szczerze mowiac nie jestem przekonany do swojej teorii moglby ktos luknac... prosze..
rzucamy dwadziescia razy i jak gdyby wsadzamy to do poszczegolnej "szufladki"
czyli omega to nic innego jak \(\displaystyle{ 20^{3}}\) potem tak jak powiedzial rogal przechodze na zdarzenia przeciwne i mam w tym momencie tylko 2 "szufladki" do wyboru czyli ostateczny wynik to
\(\displaystyle{ 1-\frac{2^{20}}{3^{20}}=\frac{19}{20}}\) chociarz szczerze mowiac nie jestem przekonany do swojej teorii moglby ktos luknac... prosze..