Hej...
Gdyby tylko ktoś mógł mi pomóc to będę bardzo bardzo wdzięczna:
zad1. Na ile sposobów można rozmieścić 5 książek na 5 róznych półkach, gdy każda ksiażka jednakowa Na jednej półce mogą być 2 książki.
Jak zmieni się wynik, gdy wszystkie książki będą inne.
zad2.Jaka jest szansa wylosowania "3"podczas losowania lotto, gdy losuje się 6 liczb z 49.
zad.3.W loteri lotto wylosowano (z 42liczb) następujące ilości wygranych:
ilość trafnie wytypowanych liczb ilość wygranych
5 1
4 167
3 5620
Określ przybliżoną liczbę graczy (dokładność do 0,5mln)
zad.4. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia orła podczas 10-krotnego rzutu monetą.
DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC....
niestety matematykę miałam dawno, a to co teraz studiuje wymaga ode mnie znajomości w/w rzeczy...
DZIĘKUJĘ
p.s. zANIM mnie może skrytykujecie,że zadania są banalne...to proszę o wyrozumiałość...
I podobno "nie ma głupich pytań, są tylko .... odpowiedzi"
Pozdrawiam
Rozmieszczenie książek; wylosowanie 3; Lotto; orzeł.
Rozmieszczenie książek; wylosowanie 3; Lotto; orzeł.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 15:14 przez asia1302, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozmieszczenie książek; wylosowanie 3; Lotto; orzeł.
zad 4
schemat bernouliego albo drzewko ale schematem lepiek 10 prob jedna wygran p=0.5 q=0.5 podstawiasz do wzork i gotowe
schemat bernouliego albo drzewko ale schematem lepiek 10 prob jedna wygran p=0.5 q=0.5 podstawiasz do wzork i gotowe