O studencie;)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KMC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 mar 2007, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 3 razy

O studencie;)

Post autor: KMC »

Student ma zdac dwa egzaminuy matme i fize. prawdopodobienstwo zezda matme jest rowne 0,4 , ze zda co najmniej jeden egzam 0,6 . oblicz prawdopobdobienstwo ze student zda fize skoro prawdopodobienstwo ze zda oba egzaminy jest rowne 0,1.


prosze o dokladne wytlumaczenie ..
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

O studencie;)

Post autor: mgd »

\(\displaystyle{ P(M)=0.4\\
P(M\cap F)=0.1\\
P(M\cup F)=0.6\\
P(M\cup F)=P(M)+P(F)-P(M\cap F)}\)

czyli
\(\displaystyle{ P(F)=0.3}\)
ODPOWIEDZ