gęstość itd

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
waski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

gęstość itd

Post autor: waski »

\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} C , x\in[-8,92;-7,92]\cup [8,92;10,92] \\ 0 , pozostale x\end{array}}\)

c mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)

mam obliczyć

a)
dystrybuante i czy to będzie taki wykresik ciągły z takimi dwoma prostokącikami coś w stylu na osi OX..tylko jak ją wyznaczyć?
....,,...... __ .....,.....__
..._____| . |______| . |___

i mam wyznaczyć\(\displaystyle{ P(-8,42}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

gęstość itd

Post autor: kuch2r »

Dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F_X(x)=\left\{ \begin{array}{ccc}0&dla&x\leq -8,92\\\frac{1}{3}(x+8,92]&dla&x\in(-8,92;-7,92]\\\frac{1}{3}&dla&x\in (-7,92;8,92]\\\frac{1}{3}(x-7,92)&dla&x\in (8,92;10,92]\\1&dla& x> 10,92\end{array}}\)

\(\displaystyle{ EX=\int\limits_{-\infty}^{\infty} xf(x) \ dx}\)
Stad:
\(\displaystyle{ EX=\int\limits_{-8,92}^{-7,92} \frac{1}{3}x dx +\int\limits_{8,92}^{10,92} \frac{1}{3}x dx}\)
Nastepnie:
\(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\), gdzie:
\(\displaystyle{ E(X^2)=\int\limits_{-\infty}^{\infty} x^2f(x) dx}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 18:24 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
waski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

gęstość itd

Post autor: waski »

ok wszystko jasne tylko nie ta dystrybuanta:/ czy ja narysowalem wykres gestosci?? czy dystrybuanta zawsze jest takimi kreskami na roznych poziomach jak w skokowej?

i czu ta dystrybuanta jest dobra?? bo tak np od-7,92 do 8,92 napisałeś, że 1/3 a jak patyrzę na ten wykres to tak dziwnie:/

[ Dodano: 11 Maj 2007, 16:59 ]
czy \(\displaystyle{ EX=-9,42}\)
\(\displaystyle{ D^2X=1,2786}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

gęstość itd

Post autor: kuch2r »

wg moich obliczen:
\(\displaystyle{ EX=3,807}\)
waski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

gęstość itd

Post autor: waski »

więc \(\displaystyle{ D^2X=74.98}\)?

[ Dodano: 22 Maj 2007, 14:18 ]
[ Dodano: 22 Maj 2007, 14:17 ]
kuch2r pisze:Dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F_X(x)=\left\{ \begin{array}{ccc}0&dla&x\leq -8,92\\\frac{1}{3}(x+8,92]&dla&x\in(-8,92;-7,92]\\\frac{1}{3}&dla&x\in (-7,92;8,92]\\\frac{1}{3}(x-7,92)&dla&x\in (8,92;10,92]\\1&dla& x> 10,92\end{array}}\)


czemu w trzecim przedziale jest dystrybuanta równa 1/3??? jak to policzyć jej jak ja się w tym gubie:/
ODPOWIEDZ