Daltonizm

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
michkoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 1 raz

Daltonizm

Post autor: michkoz »

Średnio 2 kobiety na 1000 i 5/100 meżczyzn to daltonisci. Z grupy o jednakowej liczbie kobiet i mezczyzn wylosowano jedna osobe i okazało się, że jest ona daltonistą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna.

Moje rozwiązanie, nie wiem co robie nie tak :/
A-daltonista
B1-kobieta
b2-mężczyzna

P(A)=11/1000
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Daltonizm

Post autor: wb »

Musisz policzyć \(\displaystyle{ p(B_2|A)}\)
a do tego służy wzór Bayesa.
michkoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 1 raz

Daltonizm

Post autor: michkoz »

No tak masz racje. To juz wiem. Czy na maturze moze sie takie cos trafic, bo slyszalem ze zlikwidowali to z programu nauczania w liceum?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Daltonizm

Post autor: wb »

Nie ma wzoru Bayesa na nowej maturze.
daniel488
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KK
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

Daltonizm

Post autor: daniel488 »

a jak to bedzie z tym wzorem Bayesa? jak znalezc P(B2)?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Daltonizm

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ p(B_1)=p(B_2)= \frac{1}{2}}\)
ponieważ w badanej grupie liczba kobiet i mężczyzn jest taka sama.
ODPOWIEDZ