Prawdopodobieństwo urodzenia samca
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo urodzenia samca
Dla pewnego gatunku zwierząt prawdopodobieństwo urodzenia samicy wynosi 0,4. Obliczyc prawdopodobieństwo, że w miocie, w którym urodzilo się 4 mlode, będą co najmniej 3 samce.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo urodzenia samca
A-co najmniej 3 samce
A1- 3 samce, 1 samica
A2- 4 samce
\(\displaystyle{ P(A)=P(A1)+P(A2)= {4 \choose 3} \cdot ( \frac{6}{10}) ^{3} \cdot (\frac{4}{10} )^{1} +{4 \choose 4} \cdot (\frac{6}{10} ^{4}) \cdot ( \frac{4}{10} )^{0}=}\)
\(\displaystyle{ =4 \cdot \frac{864}{10000} +1 \cdot \frac{1296}{10000}=\frac{4752}{10000}}\)
A1- 3 samce, 1 samica
A2- 4 samce
\(\displaystyle{ P(A)=P(A1)+P(A2)= {4 \choose 3} \cdot ( \frac{6}{10}) ^{3} \cdot (\frac{4}{10} )^{1} +{4 \choose 4} \cdot (\frac{6}{10} ^{4}) \cdot ( \frac{4}{10} )^{0}=}\)
\(\displaystyle{ =4 \cdot \frac{864}{10000} +1 \cdot \frac{1296}{10000}=\frac{4752}{10000}}\)