zad79 z listy - dystrybuanta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

zad79 z listy - dystrybuanta

Post autor: Gohan »

79. \(\displaystyle{ F(x)}\) jest dystrybuantą zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie postaci \(\displaystyle{ \{(1, p), (2, p), ..., (18, p)\}}\). Zatem \(\displaystyle{ F(9) =}\)

\(\displaystyle{ F(9) = P(X \le 9 ) = P (X=1\mbox{ lub }X=2 .... \mbox{ lub }X=9) = P(X=1) + P(X=2) + .... P(X=9 ) = \frac{1}{18}+ \frac{1}{18}+ ... + \frac{1}{18} = \frac{9}{18}}\)

niestety w zadaniu wyszło inaczej , \(\displaystyle{ \frac{8}{18}}\) , ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak jest?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2014, o 01:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

zad79 z listy - dystrybuanta

Post autor: jarek4700 »

Niektórzy definiują dystrybuantę tak, że zamiast \(\displaystyle{ \le}\) jest \(\displaystyle{ <}\)
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

zad79 z listy - dystrybuanta

Post autor: Gohan »

to kiedy będzie \(\displaystyle{ \le}\) a kiedy\(\displaystyle{ <}\) ?
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

zad79 z listy - dystrybuanta

Post autor: jarek4700 »

Kwestia umowy. Wykładowca przykładowo powinien się na coś zdecydować. Większość przyjmuje jednak \(\displaystyle{ \le}\)
ODPOWIEDZ