Zbieżność średniokwadratowa - zupełność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Zbieżność średniokwadratowa - zupełność

Post autor: marabuta »

Niech \(\displaystyle{ L^2}\) oznacza zbiór zmiennych losowych X takich, że \(\displaystyle{ EX^2< \infty}\). Wykaż, że ciąg \(\displaystyle{ X_{n}}\) jest zbieżny średniokwadratowo wtedy i tylko wtedy gdy jest spełniony warunek Cauchy'ego: dla każdego \(\displaystyle{ \epsilon >0}\) istnieje N takie, że dla \(\displaystyle{ n,k \ge N}\) \(\displaystyle{ E[( X_{n}- X_{k})^2] \le \epsilon}\)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Zbieżność średniokwadratowa - zupełność

Post autor: Spektralny »

Kod: Zaznacz cały

https://www.math.ucdavis.edu/~hunter/measure_theory/measure_notes_ch7.pdf
ODPOWIEDZ