zdarzenia i prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
patrycja3601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: patrycja3601 »

Dane są:
\(\displaystyle{ A, B, C \subset \Omega \\
A \cup B \cup C= \Omega \\
P(B)=2P(A) \\
P(C)=3P(A) \\
P(A \cap B)=P(B \cap C)=P(A \cap C)}\)

Wykaż, że: \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \le P(A) \le \frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, o 21:30 przez patrycja3601, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: yorgin »

Obie nierówności można wykazać rozpisując \(\displaystyle{ 1=P(A\cup B\cup C)}\)

Raz korzystasz z tego, że prawdopodobieństwo sumy jest mniejsze od sumy prawdopodobieństw.

Drugi raz korzystasz ze wzoru włączeń i wyłączeń.
patrycja3601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: patrycja3601 »

jednak nie do końca rozumiem tę drugą część nierówności, jak skorzystać z tej zasady włączeń i wyłączeń
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: yorgin »

Korzystasz tam z tego, że

\(\displaystyle{ P(B\cap C)+P(A\cap C)=P(A\cap B)}\)

co wynika z założeń.
patrycja3601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: patrycja3601 »

przepraszam, byla tam pomylka w znakach. ma być: \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(B \cap C)=P(A \cap C)}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zdarzenia i prawdopodobienstwo

Post autor: yorgin »

To niewiele zmienia, a nawet pozwala otrzymać lepsze szacowanie.

Po prostu zastąp różne składniki na przykład \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\) i szacuj.
ODPOWIEDZ