Witam.
Mam za zadanie rozwiązać:
Czas życia elektronicznego urządzenia jest zmienną losową o nieznanym rozkładzie, o średniej 500 godzin i odchyleniu standardowym 100 godzin. Jakie jest prawdopodobieństwo, że średni czas życia 400 komponentów jest mniejszy niż 5012 godzin?
Zapewne, to co mam wyznaczyć, to \(\displaystyle{ P \left( X<5012 \right)}\)
Podane mamy: \(\displaystyle{ n=400}\), \(\displaystyle{ \partial = 100h}\) oraz \(\displaystyle{ \mu = 100h}\)
Mój pomysł:
\(\displaystyle{ P \left( \frac{Sn - n \mu}{\partial \sqrt{n} } \le \frac{5012-400 \cdot 5000}{1000 \sqrt{400} } \right)}\)
Wynik raczej niemożliwy... niestety, średnio rozumiem póki co ideę CTG.
Centralne Tw. Graniczne i czas
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 5 lis 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków Śródmieście
- Podziękował: 8 razy
Centralne Tw. Graniczne i czas
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, o 23:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Skaluj nawiasy. Symbol mnożenia to \cdot.