Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: Gohan »

Zdarzenia A i B spełniają: P(B) = 0,44 , A i B są niezależne , P(A lub B) = 0,5 . Stąd P(A) =

Odp : 0,107142857142857

Zrobiłem już niemal 65 zadań , ale na to kompletnie pomysłu nie mam , skoro \(\displaystyle{ P(A \cup B) = 0,5 , P(B) = 0,44}\) to dlaczego\(\displaystyle{ P(A) = 0,06}\)?
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: matematyk1995 »

Gohan pisze: Odp : 0,107142857142857
Taka odpowiedź w odpowiedziach, czy to jest Twoja?

Skoro są niezależne to: \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: Gohan »

\(\displaystyle{ 0,107142857142857}\) - To jest prawidłowa odpowiedz z listy. , Wiem ,że \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\) , lecz tutaj mam 2 niewiadome czyli :\(\displaystyle{ P(A)}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: matematyk1995 »

\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) + P(B) - P(A \cup B)}\)

Powinno pomóc.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: Gohan »

\(\displaystyle{ 0,06 + 0,44 - 0,5 = 0}\) Chyba nie pomogło
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: matematyk1995 »

Podstaw to co podalem do wzoru z mojego pierwszego postu, wyjdzie wynik.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Obliczanie P(A) , gdy A i B są niezależne

Post autor: rtuszyns »

Po prostu \(\displaystyle{ P(A)P(B)=P(A)+P(B)-P(A \cup B)}\).
Stąd \(\displaystyle{ P(A)=0,107142857142857}\)
ODPOWIEDZ