rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

rozkład Poissona

Post autor: 21mat »

Ustalmy \(\displaystyle{ \alpha >0}\). Dla jakiego \(\displaystyle{ k}\) ciąg \(\displaystyle{ ( \frac{ \alpha ^{k} }{k!}e ^{- \alpha }) ^{ \infty } _{k=0}}\) osiąga maksimum?

Wziąć po prostu wyraz \(\displaystyle{ a_{n}, a _{n+1}}\) i sprawdzić ich iloraz?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rozkład Poissona

Post autor: kropka+ »

Wartość oczekiwana rozkładu Poissona to \(\displaystyle{ \alpha}\), więc maksimum jest dla \(\displaystyle{ k= \alpha}\)
ODPOWIEDZ