Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bialaka
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 16 mar 2014, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy
Post
autor: bialaka » 17 mar 2014, o 13:55
Dwa krótkie zadanka :
W sali kinowej jest 120 miejsc. Na ile sposobów mogą zająć miejsca trzy pierwsze osoby wchodzące na sale ?
Spośród osób, które zadzwoniły na konkurs audiotele, komputer wylosował 100 telewidzów, wśród których można rozlosować 3 nagrody z których pierwsza to samochód, druga telewizor a trzecia kino domowe. Na ile sposobów, można rozlosować te nagrody wśród 100 wylosowanych telewidzów ?
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 17 mar 2014, o 13:59
No i gdzie mamy problem? Pierwsza osoba na ile sposobów może usiąść?
bialaka
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 16 mar 2014, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy
Post
autor: bialaka » 17 mar 2014, o 14:21
Na 120
mac18
Użytkownik
Posty: 316 Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy
Post
autor: mac18 » 17 mar 2014, o 14:23
A druga ? Na 119
A trzecia ? Na 118
bialaka
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 16 mar 2014, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy
Post
autor: bialaka » 17 mar 2014, o 14:24
mnożymy te 3 wartości przez siebie i wychodzi wynik tak ?
mac18
Użytkownik
Posty: 316 Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy
Post
autor: mac18 » 17 mar 2014, o 18:42
tak
bialaka
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 16 mar 2014, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy
Post
autor: bialaka » 18 mar 2014, o 00:24
a drugie zadanie ?
kropka+
Użytkownik
Posty: 4389 Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ » 18 mar 2014, o 08:35
Analogicznie.
\(\displaystyle{ {100 \choose 3} \cdot 3!=98 \cdot 99 \cdot 100}\)
bialaka
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 16 mar 2014, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy
Post
autor: bialaka » 18 mar 2014, o 22:02
Dzięki wszystkim i pozdrawiam