Sigma-ciało, losowy punkt z odcinka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mich271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2014, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Sigma-ciało, losowy punkt z odcinka

Post autor: mich271 »

Witam,

Mam kilka zadań do rozwiązania i chciałbym prosić o pomoc/podpowiedzi jak za to się zabrać.

1. \(\displaystyle{ \Omega=\langle 0,2\rangle}\). Uzasadnij dlaczego rodzina \(\displaystyle{ \left\{\emptyset,\Omega,\langle 0,1\rangle, (1,2\rangle,\left\langle 0, \frac{1}{2} \right), \left\langle\frac{1}{2}, 2\right\rangle\right\}}\) nie jest sigma ciałem zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\)

2. Z odcinka \(\displaystyle{ \langle 0,1\rangle}\) wybieramy losowo punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ x}\). Wyznaczyć:

\(\displaystyle{ P \Bigg( \min \left( x, \frac{1}{2} \right) < a\Bigg)}\)
\(\displaystyle{ P \Bigg( \max \left( x, \frac{1}{2} \right) < a\Bigg)}\)

gdzie \(\displaystyle{ a\in\RR}\)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2014, o 09:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Sigma-ciało, losowy punkt z odcinka

Post autor: bartek118 »

1. Jakie są aksjomaty sigma-ciała, i który tu nie jest spełniony?

2. Rozpatrz sytuację w zależności od \(\displaystyle{ a}\) (gdy jest mniejsze/większe od \(\displaystyle{ 1/2}\))
ODPOWIEDZ