Do fryzjera przychodzą kobiety ze stałą intensywnością 4 osoby/h, oraz mężczyźni ze stała intensywnością 3 osoby/h (niezależnie od kobiet). Prawdopodobieństwo, że w ciągu 15 minut do fryzjera przyjdą dokładnie 2 osoby wynosi : ...
Nie mam żadnego pomysłu na to zadanie ;/
Wyznaczenie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 27 lis 2012, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Wyznaczenie prawdopodobieństwa
Co to znaczy ze stała intensywnością? Że co 20 minut wchodzi mężczyzna, a co 15 kobieta, czy po prostu w ciągu godziny ma przyjść do fryzjera 7 osób?
Nie wiem, czy dobrze myślę, moja sugestia rozwiązania jest ogólnie luźna. Mogłem przez przypadek pominąć jakiś wariant, więc przejrzyj to. Może błędnie myślę, wtedy chętnie posłucham jakiś uwag.
Załóżmy, że to drugie. Jak mogą wejść do 15 minut np.
- tylko 2 kobiety
- tylko 1 kobieta i tylko 1 mężczyzna
- tylko 2 mężczyźni
To są interesuje Nas przypadki, te pozytywne. Inne jakie są?:
- wchodzi tylko 1 osoba: kobieta lub mężczyzna \(\displaystyle{ = 2}\)
- wchodzą 3 osoby:
-> 1 kobieta + 2 mężczyzn
-> 2 kobiety + 1 mężczyzna
-> 3 kobiety
-> 3 mężczyzn
- wchodzą 4 osoby:
-> 1 kobieta + 3 mężczyzn
-> 2 kobiety + 2 mężczyzn
-> 3 kobiety + 1 mężczyzna
-> 4 kobiety
- wchodzi 5 osób:
-> 2 kobiety + 3 mężczyzn
-> 3 kobiety + 2 mężczyzn
-> 4 kobiety + 1 mężczyzna
- wchodzi 6 osób:
-> 3 kobiety + 3 mężczyzn
-> 4 kobiety + 2 mężczyzn
- wchodzi 7 osób:
-> 4 kobiety + 3 mężczyzn
Wyszłoby, że wszystkich możliwych "wejść" jest \(\displaystyle{ 19}\), a interesujących Nas \(\displaystyle{ 3}\). Wtedy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{19}}\)
Nie wiem, czy dobrze myślę, moja sugestia rozwiązania jest ogólnie luźna. Mogłem przez przypadek pominąć jakiś wariant, więc przejrzyj to. Może błędnie myślę, wtedy chętnie posłucham jakiś uwag.
Załóżmy, że to drugie. Jak mogą wejść do 15 minut np.
- tylko 2 kobiety
- tylko 1 kobieta i tylko 1 mężczyzna
- tylko 2 mężczyźni
To są interesuje Nas przypadki, te pozytywne. Inne jakie są?:
- wchodzi tylko 1 osoba: kobieta lub mężczyzna \(\displaystyle{ = 2}\)
- wchodzą 3 osoby:
-> 1 kobieta + 2 mężczyzn
-> 2 kobiety + 1 mężczyzna
-> 3 kobiety
-> 3 mężczyzn
- wchodzą 4 osoby:
-> 1 kobieta + 3 mężczyzn
-> 2 kobiety + 2 mężczyzn
-> 3 kobiety + 1 mężczyzna
-> 4 kobiety
- wchodzi 5 osób:
-> 2 kobiety + 3 mężczyzn
-> 3 kobiety + 2 mężczyzn
-> 4 kobiety + 1 mężczyzna
- wchodzi 6 osób:
-> 3 kobiety + 3 mężczyzn
-> 4 kobiety + 2 mężczyzn
- wchodzi 7 osób:
-> 4 kobiety + 3 mężczyzn
Wyszłoby, że wszystkich możliwych "wejść" jest \(\displaystyle{ 19}\), a interesujących Nas \(\displaystyle{ 3}\). Wtedy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{19}}\)