Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Przedstawiamy litery wyrazu FIZYKA. Jakie jest prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów (z sensem lub bez) które nie rozpoczynają się sylabą FIZ.

Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{27}{240}}\). Czy to dobry wynik?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

a jak to liczyłeś?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, o 11:39 przez waliant, łącznie zmieniany 2 razy.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

No więc, jeżeli nasze wyrazy mają NIE zaczynać się od FIZ to liczba możliwości ułożenia pierwszych trzech liter to: \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3}\) następnie pozostają nam 3 litery FIZ więc tutaj \(\displaystyle{ 3!}\) zatem: zdarzenie \(\displaystyle{ A = 27 \cdot 3! = 162}\) czyli \(\displaystyle{ P(A) = \frac{162}{6!} = 0,225}\) Sam się pomyliłem w obliczeniach na górze Czy teraz wyszło dobrze?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

a odpowiedz mi na pytanie:


ile jest wyrazów, które rozpoczynają się sylabą FIZ?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Tych wyrazów jest 6.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

A więc tych, które się nie zaczynają sylabą FIZ jest ile?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Nie wiem Wiem, że jest wzór na zdarzenie przeciwne, ale nie potrafię z tego skorzystać.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

a czy są to zdarzenia wzajemnie wykluczające się?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Chyba tak, bo nie mają części wspólnej.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

no właśnie, zatem ile jest wszystkich możliwych kombinacji?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Nie wiem, pogubiłem się już całkowicie... Czy wynik tego prawdopodobieństwa to \(\displaystyle{ \frac{1}{20}}\) ?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

no ile jest kombinacji do ułożenia z liter FIZYKA?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

Nie mam pojęcia jak to policzyć.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: waliant »

na pierwszym miejscu możesz użyć ile liter? Następnie na drugim ile ? i tak kolejno aż do szóstego miejsca. Rozumiesz?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia wyrazów

Post autor: Kuset »

No dobra czyli 720.
ODPOWIEDZ