Udowodnij że jeśli szereg prawdopodobieństw jest zbieżny, to

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kumpelka212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Udowodnij że jeśli szereg prawdopodobieństw jest zbieżny, to

Post autor: kumpelka212 »

Niech \(\displaystyle{ (X _{n}) _{n=1} ^{ \infty }}\) bedzie nieskończonym ciągiem zdarzeń w danej przestrzeni probablistycznej. Udowodnić że jeśli szereg prawdopodobieństw zdarzeń \(\displaystyle{ X _{1}, X _{2},...}\) jest zbieżny, tzn. \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty }P(X _{k})< \infty}\), to prawdopodobieństwo zajścia nieskończenie wielu spośród zdarzeń \(\displaystyle{ X _{1}, X _{2},...}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\), czyli \(\displaystyle{ P( \bigcap_{n=1}^{ \infty } \bigcup_{k=n}^{ \infty }X _{k})=0}\)
Zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać. Moze jakieś wskazówki?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Udowodnij że jeśli szereg prawdopodobieństw jest zbieżny, to

Post autor: Adifek »

Szacuj prawdopodobieństwo granicy górnej przez ogon szeregu
ODPOWIEDZ