prawdopodobienstwo z wart bewzg
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobienstwo z wart bewzg
Witam mam pytanie, jak oblicza sie prawdopodobienstwo z wart bezwzgledna na podstawie funkcji gestosci... Mam podana funkcje gestosci i mam obliczyc prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ P\left( \left| X\right| \le \frac{\pi}{4} \right)}\), wiem jak zrobic to bez wartosci bezwglednej..prosilbym o wskazowke, nie o obliczenia:)
\(\displaystyle{ F\left( X\right)=\left\{\begin{array}{l}0 \hbox{ dla }x \le 0\\ \cos x \hbox{ dla }0<x< \frac{\pi}{2} \\1 \hbox{ dla } x> \frac{\pi}{2} \end{array}}\)
\(\displaystyle{ F\left( X\right)=\left\{\begin{array}{l}0 \hbox{ dla }x \le 0\\ \cos x \hbox{ dla }0<x< \frac{\pi}{2} \\1 \hbox{ dla } x> \frac{\pi}{2} \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobienstwo z wart bewzg
nie rozumiem o ktora nierownosc chodzi, mam to rozpisac \(\displaystyle{ x \le \frac{\pi}{4}}\) lub \(\displaystyle{ x \ge - \frac{\pi}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2014, o 18:02 przez kest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobienstwo z wart bewzg
czyli z wart bezwzgledna w tym wypadku licze tak samo jakby jej nie bylo?
prawdopodobienstwo z wart bewzg
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \left| X\right| \le \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \left| X\right| \le \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobienstwo z wart bewzg
\(\displaystyle{ x \in \left[ - \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{4} \right]}\) bo bedzie to przedzial
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 7 razy
prawdopodobienstwo z wart bewzg
czyli reasumujac najpierw pozbywam sie wartosci bezwzglednej i licze teraz prawdopodobienstwo zgodnie z przedzialami funkcji gestosci tj calkujac odpowiednio