Na kwadratowy stół o boku a rzucamy monetę o średnicy 2r < a. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) moneta znajdzie się całkowicie we wnętrzu stołu,
b) moneta przetnie się dokładnie z jednym bokiem stołu,
c) moneta przetnie się z co najwyżej jednym bokiem stołu.
Z punktem a sobie poradziłem, wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{(a-2r) ^{2} }{a ^{2} }}\)
Nie wiem jak rozwiązać b,c.
Rzucamy monetę na kwadratowy stół
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy monetę na kwadratowy stół
b) Żeby moneta przecięła się dokładnie z jednym z boków, to środek monety musi znaleźć się na którejś z czterech powierzchni, z której każda wyznaczona jest przez prostokąt o wymiarach \(\displaystyle{ r \times (a-2r)}\) przyległy do boku stołu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 lut 2014, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rzucamy monetę na kwadratowy stół
OK, dzięki.
A w c wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{ a^{2}-4 r^{2} }{ a^{2} }}\) Ale nie jestem pewny wyniku.
A w c wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{ a^{2}-4 r^{2} }{ a^{2} }}\) Ale nie jestem pewny wyniku.