zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
Mam pytanie, bo już się pogubiłem. Mam taki rozkład zmiennej losowej dyskretnej:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|} \hline x_i & -10 & 5 & 6 & 8 \\ \hline p_i & 0.01 & 0.19 & 0.5 & 0.3 \\ \hline \end{tabular}}\)
Musze wyznaczyć kwartyle i prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(6 \le X \le 9), P(-1 < X < 5,5), P(X > 7), P(-11 < X \le 0).}\)
Czy pierwszy kwartyl i drugi może znajdować się w tym samym \(\displaystyle{ x}\)? I jak obliczyć prawdopodobieństwo skoro nie mam takich wartości w rozkładzie? Można w ogóle policzyć?
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|} \hline x_i & -10 & 5 & 6 & 8 \\ \hline p_i & 0.01 & 0.19 & 0.5 & 0.3 \\ \hline \end{tabular}}\)
Musze wyznaczyć kwartyle i prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(6 \le X \le 9), P(-1 < X < 5,5), P(X > 7), P(-11 < X \le 0).}\)
Czy pierwszy kwartyl i drugi może znajdować się w tym samym \(\displaystyle{ x}\)? I jak obliczyć prawdopodobieństwo skoro nie mam takich wartości w rozkładzie? Można w ogóle policzyć?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 13:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
czyli mam rozumieć, że Q1= 6, bo w 6 przekracza 25%, a Q2=6, bo przekracza 50%?-- 5 mar 2014, o 13:40 --a jak będzie z prawdopodobieństwami?
zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
Q3=8.
Dlaczego gdy mamy P(\(\displaystyle{ 6\le X \le}\)9) , bierzemy 8? Bierzemy najbliższą wartość? a jeśli mamy 5,5?
Dlaczego gdy mamy P(\(\displaystyle{ 6\le X \le}\)9) , bierzemy 8? Bierzemy najbliższą wartość? a jeśli mamy 5,5?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
Bo \(\displaystyle{ 8 \le 9}\).
Jaka wartość \(\displaystyle{ x _{i}}\) spełnia \(\displaystyle{ -1<x _{i}<5,5}\) ?
Jaka wartość \(\displaystyle{ x _{i}}\) spełnia \(\displaystyle{ -1<x _{i}<5,5}\) ?
zmienna losowa dyskretna- prawdopodobieństwa
więc,
\(\displaystyle{ P(-1< x <5,5)= 5 \\
P(X>7)= 0,3 \\
P(-11< X\le 0 ) =0,01}\) ?
\(\displaystyle{ P(-1< x <5,5)= 5 \\
P(X>7)= 0,3 \\
P(-11< X\le 0 ) =0,01}\) ?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 19:01 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .