losujemy punkt z (0,1) zgodnie z rozkładem jednostajnym.
ten punkt dzieli odcinek na dwie części.
policzyć wartość oczekiwaną stosunku części krótszej do dłuższej.
\(\displaystyle{ \int_0^{1/2}x\cdot\frac{x}{1-x}dx + \int_0^{1/2}x\cdot\frac{1-x}{x}dx}\)
czy to będzie coś takiego?
losujemy punkt z (0,1) zgodnie z rozkładem jednostajnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
losujemy punkt z (0,1) zgodnie z rozkładem jednostajnym.
Żeby znaleźć gęstość, trzeba by znaleźć najpierw dystrybuantę, ale żeby ją znaleźć (zeby niepotrzebnie nie liczyć dwa razy tego samego) warto najpierw założyć, że wylosowana liczba jest z rozkładu jednostajnego (0, 1/2) bo liczymy i tak iloraz krótszej części do dłuższej.
Dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(y)=P(Y<y)=P(\frac{x}{1-x}<y)=...=P(x<\frac{y}{y+1})=\frac{y}{y+1}}\) a dokładniej, po uwzględnieniu przyjętego uproszczenia jest to \(\displaystyle{ \frac{2y}{y+1}=2-\frac{2}{y+1}}\)
Gęstość:
\(\displaystyle{ f(y)=F'(y)=(\frac{2}{y+1})^2}\)
Wartość oczekiwana:
\(\displaystyle{ EY=\int\limits_{0}^{1}y(\frac{2}{y+1})^2 dy}\)
Po scałkowaniu przez części wyszło mi -1 + 2ln2 tj. około 0.386
Dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(y)=P(Y<y)=P(\frac{x}{1-x}<y)=...=P(x<\frac{y}{y+1})=\frac{y}{y+1}}\) a dokładniej, po uwzględnieniu przyjętego uproszczenia jest to \(\displaystyle{ \frac{2y}{y+1}=2-\frac{2}{y+1}}\)
Gęstość:
\(\displaystyle{ f(y)=F'(y)=(\frac{2}{y+1})^2}\)
Wartość oczekiwana:
\(\displaystyle{ EY=\int\limits_{0}^{1}y(\frac{2}{y+1})^2 dy}\)
Po scałkowaniu przez części wyszło mi -1 + 2ln2 tj. około 0.386
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
losujemy punkt z (0,1) zgodnie z rozkładem jednostajnym.
Widzę że bardzo się napracowałeś. Ja tylko chciałem zapytać Paulę, czy zna gęstość rozkładu jednostajnego. Ale skoro już przeszliśmy na gotowce, to proszę:
\(\displaystyle{ 2\int_0^{\frac12}\frac{x}{1-x}\mathrm{d}x = 2\int_0^{\frac12}\left(\frac1{1-x}-1\right)\mathrm{d}x= 2\ln2-1.}\)
\(\displaystyle{ 2\int_0^{\frac12}\frac{x}{1-x}\mathrm{d}x = 2\int_0^{\frac12}\left(\frac1{1-x}-1\right)\mathrm{d}x= 2\ln2-1.}\)