urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dabek3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 paź 2013, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Post autor: dabek3456 »

1. Urna zawiera losy o wartosci odpowiednio 0, 0.5, 1, 2, 10, 100 w stosunkach ilosciowych
odpowiednio jak 1000 : 500 : 100 : 50 : 10 : 1. Zdefiniuj funkcję f(x), której argumentami
będą wartości losów, zaś wartościami funkcji będą prawdopodobieństwa ich wylosowania.
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Post autor: niebieska_biedronka »

Prawdopodobieństwo wylosowania np. losu o wartości 0 jest równe ilorazowi liczby losów o wartości 0 do liczby wszystkich losów. To, co wyjdzie, będzie wartością funkcji \(\displaystyle{ f}\) na argumencie 0. Czyli napiszemy, że \(\displaystyle{ f(0)= ...}\) (cokolwiek tam wyjdzie).
W podobny sposób liczymy wszystkie prawdopodobieństwa i określamy wartości dla pozostałych argumentów funkcji (\(\displaystyle{ 0,5, 1, 2}\) itd)
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Post autor: Gadziu »

No mamy \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=1661}\) No i teraz dla każdego zdarzenia:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A_{0}}}=1000 \\ \overline{\overline{A_{0,5}}}=500 \\ \overline{\overline{A_{1}}}=100 \\ \overline{\overline{A_{2}}}=50 \\ \overline{\overline{A_{10}}}=10 \\ \overline{\overline{A_{100}}}=1}\)
Czyli funkcja przedstawia się następująco:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|} \hline
$ x_{i}$ & 0 & 0,5 & 1 & 2 & 10 & 100\\ \hline
$p_{i} $ & $\frac{1000}{1661}$ & $\frac{500}{1661}$ & $\frac{100}{1661}$ & $\frac{50}{1661}$ & $\frac{10}{1661}$ & $\frac{1}{1661}$ \\ \hline
\end{tabular}}\)
dabek3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 paź 2013, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Post autor: dabek3456 »

Dzięki! To moze jeszcze jedno:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Zdefiniuj funkcję f(x), która, iloczynowi wyrzuconych
oczek przypisuje wartość prawdopodobieństwa równą zajściu takiego zdarzenia.
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

urna zawiera losy w stosunkach ilosciowych

Post autor: niebieska_biedronka »

Argumentem będzie tutaj para liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \left{1,2,3,4,5,6 \right}}\), bo takie mamy możliwości wyniku rzutu kostką. Wartość funkcji to ich iloczyn. Ponieważ argumentów będzie dużo (ile?), to niekoniecznie trzeba zapisywać funkcję wprost na wartościach - można znaleźć wzór. Spróbuj sam
ODPOWIEDZ