Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Post autor: Gohan »

10. Dane jest 2 zbiory, 6 liter A i 7 liter B. Prawdopodobieństwo, że dziecko ułoży z nich słowo BABAB wynosi

Odp : 210/5148

Nie mam pojęcia jak to zrobić , stawiam ,żę naszą \(\displaystyle{ \Omega = 13*12*11*10* 9 = 154440}\)
Czyli 30-krotnie większy wyszedł wynik \(\displaystyle{ \Omega}\) to znaczy ,że autor skrócił wynik

A nasze musi wyjść w takim razie \(\displaystyle{ 6300}\) czyli : \(\displaystyle{ 7*6*5*6*5 = 6300}\)

Czy moje rozumowanie jest poprawne ?
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Post autor: Andreas »

Gohan pisze:stawiam ,że naszą \(\displaystyle{ \Omega = 13*12*11*10* 9 = 154440}\)
Nie omega, tylko moc omegi. Omega to przestrzeń zdarzeń elementarnych.
\(\displaystyle{ |\Omega| = 13\cdot 12\cdot 11\cdot 10\cdot 9 = 154440}\)

Źle określiłeś \(\displaystyle{ |\Omega|}\), bo wziąłeś tylko słowa 5-literowe, a powinieneś zsumować wszystkie słowa 0-13 literowe.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Post autor: Gohan »

Andreas pisze: Źle określiłeś \(\displaystyle{ |\Omega|}\), bo wziąłeś tylko słowa 5-literowe, a powinieneś zsumować wszystkie słowa 0-13 literowe.


Nie rozumiem ,tego fragmentu , wynik jest zły?

aaaa... I jeszcze jedno , gdzie mogę znaleść poprawne zapisy tych zadań , abym znowu nie mylił omegę z mocą omegi , tak aby zapis był poprawny formalnie i profesorek nie obniżył mi pkt za zadanko .
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Post autor: Andreas »

Gohan pisze:
Andreas pisze: Źle określiłeś \(\displaystyle{ |\Omega|}\), bo wziąłeś tylko słowa 5-literowe, a powinieneś zsumować wszystkie słowa 0-13 literowe.


Nie rozumiem ,tego fragmentu , wynik jest zły?
Jaki wynik? Napisałem, że policzyłeś tylko słowa 5-literowe, a nie wszystkie.
Gohan pisze:aaaa... I jeszcze jedno , gdzie mogę znaleść poprawne zapisy tych zadań , abym znowu nie mylił omegę z mocą omegi
No to po prostu nie myl. \(\displaystyle{ \Omega}\) to zbiór, \(\displaystyle{ |\Omega|}\) to moc zbioru, czyli liczba jego elementów.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Prawdopodobieństwo ułożenia słowa

Post autor: Gohan »

To co trzeba zrobić aby były wszystkie możliwe ?-- 2 mar 2014, o 18:37 --Nie rozumię, wynik z odp pasuję ;/
ODPOWIEDZ