Rozkład mieszany Dystrybuanta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: superes »

Witam mam do policzenia dystrybuantę i nie wiem jak
\(\displaystyle{ P _{\xi}= \frac{1}{3}\delta_{ \frac{1}{2} }+ \frac{1}{5}\delta_{ 1 } +fI_{[ \frac{1}{2};1 ]}}\)
gdzie, \(\displaystyle{ f=w^{2}}\) dla \(\displaystyle{ w in [ frac{1}{2};1)}\)
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: Adifek »

W czym problem? Chyba wiesz czym jest dystrybuanta?
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: superes »

wiem jak wygląda dystrybuanta, ale nie wiem jak podejsc do rozkładu mieszanego
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: Adifek »

To co masz, to kombinacja wypukła trzech miar probabilistycznych. Całka według takiej miary to kombinacja wypukła całek względem poszczególnych miar. Zatem to po prostu kombinacja wypukła dystrybuant każdej z miar.
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: superes »

Czy mogę prosić o podpowiedź jak do tego podejść?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Rozkład mieszany Dystrybuanta

Post autor: Adifek »

Czego nie rozumiesz?
ODPOWIEDZ