Witam, proszę o pomoc w następującym zadaniu:
W urnie są 4 kule: niebieska, zielona, czerwona, pstrokata (niebiesko-zielono-czerwona).
Wybrano losowo jedną kulę.
Niech:
A1 - zdarzenie, że wylosowana kule zawierającą kolor niebieski
A2 - zdarzenie, że wylosowana kulę zawierającą kolor zielony
A3 - zdarzenie, że wylosowana kulę zawierającą kolor czerwony
Sprawdzić, czy A1, A2, A3 są niezależne.
Niezależność zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 lut 2014, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Niezależność zdarzeń
Próbowałem w ten sposób:
\(\displaystyle{ P( A1\cap A2) = P(A1)*P(A2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} = \frac{1}{2}*\frac{1}{2}}\)
I tak dalej zrobić dla każdej z par. Widać, że przy każdej parze wyjdą niezależne.
I jeszcze ostatni warunek:
\(\displaystyle{ P( A1\cap A2 \cap A3) =? P(A1)*P(A2)*P(A3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} =? \frac{1}{2}*\frac{1}{2}*\frac{1}{2}}\)
Czyli wychodzi, że ostatni warunek nie jest spełniony a to oznacza, że zdarzenia nie są niezależne. Dobrze myślę?
\(\displaystyle{ P( A1\cap A2) = P(A1)*P(A2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} = \frac{1}{2}*\frac{1}{2}}\)
I tak dalej zrobić dla każdej z par. Widać, że przy każdej parze wyjdą niezależne.
I jeszcze ostatni warunek:
\(\displaystyle{ P( A1\cap A2 \cap A3) =? P(A1)*P(A2)*P(A3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} =? \frac{1}{2}*\frac{1}{2}*\frac{1}{2}}\)
Czyli wychodzi, że ostatni warunek nie jest spełniony a to oznacza, że zdarzenia nie są niezależne. Dobrze myślę?