1. Trzech strzelców trafia do celu odpowiednio z prawdopodobieństwami 0, 5, 0, 4, 0, 6. Niech X
oznacza liczbę trafień do celu. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej X oraz wartość
oczekiwaną tej liczby trafień.
2. W czasie konsultacji w przedsiębiorstwie zostało zgłoszonych 6 projektów. Prawdopodobieństwa
sprzedaży projektów są równe i wynoszą 0, 75. Znaleźć najbardziej prawdopodobną liczbę sprzedanych
projektów.
3. Spośród wierzchołków ośmiościanu foremnego o krawędzi długości 1 wybrano losowo dwa różne
wierzchołki. Długość odcinka o końcach w wybranych wierzchołkach jest zmienną losową X. Podaj jej
rozkład i wartość oczekiwaną.
Proszę o pomoc.
Problem z pewnymi zadaniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lut 2014, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lut 2014, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
Problem z pewnymi zadaniami.
Jak to w ogóle ugryźć.
Nie jestem pewna co do 2 czy mam dobrze.
sukces - \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
porażka - \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
I skoro 6 projektów , to sprawdzam dla każdego przypadki
0 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 6 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
1 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 5 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
2 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 4 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
3 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 3 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
4 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 2 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
5 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 1 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
6 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 0 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
I wybieram ten z największym prawdopodobieństwem ?
A w 1 i 3 , to chyba ta tabelka i potem EX obliczyć, tylko za bardzo nie wiem, jak zrobić tą tabelkę dla danych przykładów. Nie jest to dla mnie zrozumiałem. Dla przykładu, jakbym miała, że na 60 rzutów do kręgli :
5 strąca wszystkie 6 kręgle ,
10 strąca 5 kręgli ,
10 - 4 kręgle,
15 - 3 kręgle,
10 - 2 kręgle ,
5 - 1 kręgla i
5 - 0 kręgli.
To wtedy wiem, że X - ilość kręgli ,a prawdopodobieństwo to ilość rzutów które strącają mi wybraną ilość kręgli przez ilość wszystkich rzutów. I dla takiego przykładu potrafię zrobić rozkład i wartość oczekiwaną.
Ale dla wyżej wymienionych 1 i 3 nie mam pojęcia jak do tego się zabrać.
Nie jestem pewna co do 2 czy mam dobrze.
sukces - \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
porażka - \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
I skoro 6 projektów , to sprawdzam dla każdego przypadki
0 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 6 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
1 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 5 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
2 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 4 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
3 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 3 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
4 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 2 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
5 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 1 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
6 * \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * 0 * \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
I wybieram ten z największym prawdopodobieństwem ?
A w 1 i 3 , to chyba ta tabelka i potem EX obliczyć, tylko za bardzo nie wiem, jak zrobić tą tabelkę dla danych przykładów. Nie jest to dla mnie zrozumiałem. Dla przykładu, jakbym miała, że na 60 rzutów do kręgli :
5 strąca wszystkie 6 kręgle ,
10 strąca 5 kręgli ,
10 - 4 kręgle,
15 - 3 kręgle,
10 - 2 kręgle ,
5 - 1 kręgla i
5 - 0 kręgli.
To wtedy wiem, że X - ilość kręgli ,a prawdopodobieństwo to ilość rzutów które strącają mi wybraną ilość kręgli przez ilość wszystkich rzutów. I dla takiego przykładu potrafię zrobić rozkład i wartość oczekiwaną.
Ale dla wyżej wymienionych 1 i 3 nie mam pojęcia jak do tego się zabrać.