Witam prosił bym o pomoc w takim zadanku:
W pierwszej loterii jest n głowsów n>2, w tym jeden los wygrywający. W drugiej loterii 2n losów w tym 2 wygrywające. W której loterii nalezy kupic nalezy 2 losy aby mieć większa szansę na wygraną? no i oczywisćie przedstawić trzeba obliczenia
rzeczywiście już poprawiłem
Loterie
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 sty 2006, o 23:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Loterie
Dziwne, albo rzeczywiście powinienem iść spać jak mówi mama, albo rozwiązanie jest trywialne.
Prawdopodobieństwo wygrania w 1. loterii to 1/n w drugiej 2/2n=1/n , czyli żadnej loterii nie ma większej możliwości (prawdopodobieństwa) na wygraną.
P.S
Zerknijcie na moje wcześniejsze zadanie w dzaiale, jak możecie, bo myśle jak to zrobić szkolnymi sposobami , ale nie da rady.
Prawdopodobieństwo wygrania w 1. loterii to 1/n w drugiej 2/2n=1/n , czyli żadnej loterii nie ma większej możliwości (prawdopodobieństwa) na wygraną.
P.S
Zerknijcie na moje wcześniejsze zadanie w dzaiale, jak możecie, bo myśle jak to zrobić szkolnymi sposobami , ale nie da rady.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Loterie
Pierwsza loteria: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{C^1_n}=\frac{1}{n}}\).
Druga loteria: \(\displaystyle{ P=\frac{C^2_2+C^1_{2}\cdot C^1_{2n-2}}{C^2_{2n}}=\frac{1+2\cdot (2n-2)}{\frac{2n(2n-1)}{2}}=\frac{4n-3}{n(2n-1)}}\)
Druga loteria: \(\displaystyle{ P=\frac{C^2_2+C^1_{2}\cdot C^1_{2n-2}}{C^2_{2n}}=\frac{1+2\cdot (2n-2)}{\frac{2n(2n-1)}{2}}=\frac{4n-3}{n(2n-1)}}\)