Trzech pacjentów z 10ciu poddano terapii. Na podstawie doświadczeń wiadomo, że prawdopodobieństwo sukcesu w przypadku jednego z nich jest równe 0,2. Należy oszacować prawdopodobieństwo , że terapia tych trzech pacjentów zakończy się sukcesem.
Poproszę o pomoc.
Trzeba tu chyba użyć wzoru w schemacie Bernoulliego, prawda?
Edit:
Próbowałam to zrobić sama i wyszedł mi wynik 0,008. Ale nie jestem za dobra z matematyki, więc proszę o sprawdzenie. Podstawiłam takie dane:
n=3
k=3
p=0,2
q=1-0,2=0,8
Oszacowanie prawdopodobieństwa sukcesu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oszacowanie prawdopodobieństwa sukcesu.
\(\displaystyle{ P_{n}(k)= {n\choose k}p^{k}(1-p)^{n-k},}\)
\(\displaystyle{ P_{10}(3)={10\choose 2}0.2^{3}(1-0.2)^{10-3}}\)
Maple:
> P=binomial(10,3)*0.2^3*0.8^7;
P = .2013265920
\(\displaystyle{ P_{10}(3)={10\choose 2}0.2^{3}(1-0.2)^{10-3}}\)
Maple:
> P=binomial(10,3)*0.2^3*0.8^7;
P = .2013265920
Oszacowanie prawdopodobieństwa sukcesu.
Tam miało być oczywiście \(\displaystyle{ {10 \choose 3}}\)
Dziękuję panie Januszu za pomoc
Pozdrawiam
Dziękuję panie Januszu za pomoc
Pozdrawiam