Wykaż, że suma niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie Poissona ma rozkład Poissona.
Proszę o pomoc
Suma niezależnych zmiennych losowych
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
Jeżeli \(\displaystyle{ X\sim \text{Poiss}(\lambda)}\) oraz \(\displaystyle{ Y\sim \text{Poiss}(\mu)}\), to
\(\displaystyle{ P(X+Y=k)=\sum\limits_{n=0}^k P(X=n, Y=n-k)=\sum\limits_{n=0}^k \frac{e^{-\lambda}\lambda^n}{n!}\cdot \frac{e^{-\mu}\mu^{k-n}}{(k-n)!}=\ldots}\)
Reszta to proste rachunki.
\(\displaystyle{ P(X+Y=k)=\sum\limits_{n=0}^k P(X=n, Y=n-k)=\sum\limits_{n=0}^k \frac{e^{-\lambda}\lambda^n}{n!}\cdot \frac{e^{-\mu}\mu^{k-n}}{(k-n)!}=\ldots}\)
Reszta to proste rachunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
Dziękuję. Niestety nie wiem jak mają wyglądać te proste rachunki..
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k {k \choose n} \lambda^{n} \mu^{k-n} \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!}}\)
z pierwszej części sumy wynikałoby, że to będzie \(\displaystyle{ (\lambda+\mu)^{k}}\), ale zostaje druga część czyli \(\displaystyle{ \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!}}\) która nie jest stałą, więc nie mogę wyrzucić jej przed sumę, czy mogę po prostu wykonać takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k {k \choose n} \lambda^{n} \mu^{k-n} \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!} = e^{-\lambda -\mu} \frac{(\lambda+\mu)^{k}}{k!}}\)
z pierwszej części sumy wynikałoby, że to będzie \(\displaystyle{ (\lambda+\mu)^{k}}\), ale zostaje druga część czyli \(\displaystyle{ \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!}}\) która nie jest stałą, więc nie mogę wyrzucić jej przed sumę, czy mogę po prostu wykonać takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k {k \choose n} \lambda^{n} \mu^{k-n} \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!} = e^{-\lambda -\mu} \frac{(\lambda+\mu)^{k}}{k!}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
Dlaczego? Wszystko jest ustalone - parametry rozkładów oraz \(\displaystyle{ k}\).Teano pisze:ale zostaje druga część czyli \(\displaystyle{ \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!}}\) która nie jest stałą,
No i jest dobrze.Teano pisze: \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k {k \choose n} \lambda^{n} \mu^{k-n} \frac{e^{-\lambda -\mu}}{k!} = e^{-\lambda -\mu} \frac{(\lambda+\mu)^{k}}{k!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
Czy zamiast tego: \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k P(X=n, Y=n-k)}\) nie powinno być czasem: \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^k P(X=n, Y=k-n)}\)? Bo to pierwsze wyrażenie nie zgadza się z wzorem, który znalazłam
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma niezależnych zmiennych losowych
Powinno. Dobrze, że pilnujesz
Napisałem we wskazanym przez Ciebie miejscu źle (istotnie, powinno być \(\displaystyle{ k-n}\) a wyszło \(\displaystyle{ n-k}\)), ale zaraz po znaku równości sumę dobrze rozpisałem.
Napisałem we wskazanym przez Ciebie miejscu źle (istotnie, powinno być \(\displaystyle{ k-n}\) a wyszło \(\displaystyle{ n-k}\)), ale zaraz po znaku równości sumę dobrze rozpisałem.